Polsko pokutovalo Gazprom kvůli plynovodu Severní proud 2

Pokuta byla vyměřena za to, že Gazprom odmítl spolupracovat s polskými úřady ve prošetřování podmínek financování projektu.

Polský úřad pro dohled nad hospodářskou soutěží a na ochranu spotřebitelů, UOKiK, pokutuje společnost Gazprom za odmítnutí spolupráce ve věci dostavby plynovodu Severní proud 2. Pokuta se rovná 216 milionům zlotých nebo 57 milionům dolarů (tj. asi 1 279 707 000 korun).

Podle oficiálního rozhodnutí polského regulátora je pokuta důsledkem nespolupráce ruské společnosti Gazprom během vyšetřování, které probíhalo v souvislosti se stavbou plynovodu Severní proud 2. Celé řízení je v souladu s evropskými normami i s polskými zákony o obchodní soutěži a ochraně spotřebitelů, zdůraznil úřad.

Konkrétně se jedná o prověřování procedury vzniku finančního konsorcia pro stavbu plynovodu. V oficiálním prohlášení polského úřadu padla obvinění na adresu Gazpromu a dalších zahraničních společností (Engie Energy, Uniper, OVM, Shell a Winterhall). Těmto společnostem hrozí také americké sankce, jak jsme informovali. Polská strana požadovala od Gazpromu dodání smluv, které jeho dceřiné společnosti podepsaly s dalšími společnostmi, které financovaly stavbu plynovodu.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – By Boris Chimit-Dorzhie…, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53553117

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.