Rusko nepříjemně překvapilo Kypr

Zdá se, že ostrov končí jako „daňový ráj“ pro ruské firmy a bohaté. Rusko nečekaně vypovědělo dohodu o zamezení dvojího zdanění.

Kypr nepříjemně překvapilo den po telefonátu mezi kyperským prezidentem a jeho ruským protějškem rozhodnutí ruské strany vypovědět dohodu o zamezení dvojího zdanění, informovala anglická verze řeckých novin Ekathimderini.

Ruské ministerstvo o tom, že vypoví platnou dohodu zamezující dvojí zdanění mezi Kyprem a Ruskou federací, informovalo kyperskou stranu v pondělí 3. srpna. Kyperští úředníci byli krokem překvapeni. Ruské rozhodnutí bylo nečekané, přestože jednání mezi oběma stranami o novém aranžmá v daňových otázkách se ocitalo v patu a nepřinášelo výsledky. Podle deníku ale kyperská strana spoléhala na to, že by se věc mohla pohnout v souvislosti s chystanou návštěvou ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na začátku září.

Kypr představoval jeden z významných „daňových rájů“ pro ruské podnikatele a firmy. Ruská vláda ale v situaci, kdy čelí ekonomickým dopadům pandemie a také snižujícím se příjmům z prodeje ropy a plynu, hledá nové zdroje příjmu pro ruský rozpočet i zdroje investic. Vladimir Putin už navrhl zvýšení daně z příjmu na 15 % pro lidi s nadprůměrnými příjmy. Ukončení dohody o zamezení dvojího zdanění mezi Ruskem a Kyprem staví ruský byznys do nové situace, konstatuje řecký deník.

Další informace najdete v originále článku (v anglickém jazyce).

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.