Argentina se dohodla o restrukturalizaci dluhu

Vláda a věřitelé v podobě soukromých investičních firem dosáhli po dlouhých jednáních dohody.

Argentině se po dlouhých jednáních podařilo dosáhnout dohody s věřiteli jejího 65 miliardového (v dolarech) dluhu. Podle oficiálního prohlášení argentinské vlády se podařilo v rámci dohody uzavřené s věřiteli dosáhnout „značného odpuštění dluhu“. Podle dostupných zdrojů by dohoda měla snížit hodnotu 1 dolaru na 54,8 centů. Oficiální údaje a detaily dohody nejsou zatím k dispozici.

Dosažená dohoda je výsledkem měsíců jednání mezi argentinskou vládou a velkými investičními firmami jako jsou BlackRock Inc., Ashmore Group Plc. a Fidelity Investments. Její dosažení představuje první krok ke stabilizaci argentinské ekonomiky, která čelí velkým problémům. Inflace v zemi je skoro na 45 %, národní měna, peso, ztratila skoro polovinu své hodnoty jen během pár let a hrubý domácí produkt Argentiny se snižuje třetím rokem v řadě.

Podle dalších informací se průlomu ve zdlouhavém vyjednávání mezi vládou a věřiteli podařilo dosáhnout, když ministr ekonomiky Martin Guzmán dosáhl dohody s ředitelkou firmy BlackRock Inc. Jennifer O’Neilovou.

Snížení hodnoty 1 zadluženého dolaru na 54,8 centů je podle pozorovatelů stále více, než za kolik se dluh Argentiny obchoduje na trzích, kde jde o 45 centů. I tak ale dohodnutá částka představuje značnou ztrátu pro věřitele, kteří finance poskytli vládě prezidenta Mauricia Macra a věřili jeho slibům o nastartování hospodářského růstu.

Po dosažení dohody s hlavními akcionáři čeká na vládu prezidenta Alberta Fernándeze jednání s Mezinárodním měnovým fondem. Prezident bude muset hledat ještě řešení problému s velkými kreditory země a snažit se o nahrazení nefungující finanční dohody, kterou podepsal Macri v roce 2018. Vedle toho stojí vláda před otázkou nastartování ekonomiky, která byla „vypnuta“ v souvislosti s koronavirovou pandemií. Letos se očekává pokles HDP Argentiny ve výši 13,5 %.

Restrukturalizaci dluhu Argentiny jsme pro Vás sledovali:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.