Pompeova návštěva ve střední a východní Evropě se má týkat umístění amerických vojáků

V EU se diplomatické zdroje obávají toho, že se Washington snaží o to, postavit jednotlivé členské země proti sobě.

Tématem jednání ohlášené zahraniční cesty ministra zahraničí USA Mika Pompea do zemí střední a východní Evropy během příštího týdne má být přemístění amerických vojáků v Evropě, píše čtvrteční Politico.

Přesný itinerář Pompeovy návštěvy v regionu není jasný. Prozatím je jasné, že ve středu by měl Pompeo jednat v Praze s českým premiérem Andrejem Babišem. Tématy mají být technologie 5G a Čína. Podle dalších informací se ve čtvrtek Pompeo přesune do Slovinska a hovoří se také o tom, že součástí cesty má být návštěva Polska. Zde by se měl Pompeo objevit v sobotu, kdy se zde bude slavit výročí bitvy o Varšavu. Hovoří se dále o tom, že by se Pompeo mohl zastavit také v Rakousku.

Americký šéfdiplomat přicestuje do střední a východní Evropy v kontextu odsunu 12 tisíců amerických vojáků z Německa. Tento týden už Spojené státy přislíbily, že vyšlou do Polska dalších tisíc vojáků v rámci vojenské spolupráce s Polskem. Krok má odstrašit Rusko, posílit NATO a ujistit spojence o americké podpoře, jak řekl ministr obrany USA Mark Esper.

V Evropské unii ale panují obavy z toho, že USA využívají otázku přemístění vojáků k tomu, aby postavily jednotlivé členské země proti sobě. Washington se má snažit vykompenzovat stažení vojáků z Německa bilaterálními dohodami s některými z členských zemí, tvrdí jeden z evropských diplomatů pro Politico.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.