Ropě se tento týden dařilo

Tento týden se ropa obchodovala za nejvyšší ceny od března. Je tu ale jedno „ale“ a jmenuje se dolar…

Cena ropy se ocitá na nejvyšších číslech od března letošního roku. Ropa typu Brent se ve čtvrtek prodávala za 45,10 dolarů za barel. Americký typ ropy pak za 41,94 dolarů za barel, uvádí agentura Reuters.

Oba typy ropy dosáhly ve čtyřech dnech tohoto týdne nejvyšší ceny od 6. března letošního roku. Americká Administrativa pro energetické informace totiž oznámila, že uložiště ropy v USA jsou prázdnější, než se očekávalo.

Zároveň došlo k poklesu úrovně indexu dolaru, kterým se měří hodnota dolaru vůči celkem šesti dalším měnám. Předpokládá se, že index dolaru bude letos i nadále klesat. Slabší dolar se promítá na cenách ropy, která tak zlevňuje.

Investoři jsou i nadále ostražití ve vztahu k naplněnosti ropných uložišť v USA, zvláště v kontextu informací americké centrální banky o tom, že pandemie v USA vede k pomalejšímu ekonomickému oživení. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě. Podle posledních čísel se poptávka po spotřebě ropy snížila ve srovnání se stejnou dobou v minulém roce o 10 %. USA spotřebují denně asi 8,6 milionů barelů ropy.

Aktuální ceny ropy můžete sledovat na serveru Oilprice.com.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.