Trump zvyšuje tlak na TikTok

Populární videoplatforma se dostala do středu konfliktu mezi USA a Čínou, který se v poslední době přiostřuje. Hrozí jí zákaz, nebo prodej do nečínských rukou.

Americký prezident stanovil další ultimátum. Pokud nebude populární videoaplikace prodána během 45 dnů, pak budou všechny transakce s poskytovatelem zakázány. Čína je pobouřena, konflikt se vyostřuje, informovala německá zpravodajská platforma Tagesschau.

Videoplatforma TikTok je čínská, a proto Donald Trump požaduje její prodej. Pokud k němu nedojde, pak budou veškeré transakce a obchody s TikTok a čínským koncernem ByteDance zakázány. Důvodem je prý to, že aplikace sbírá velké množství dat o uživatelích, a tak umožňuje čínské vládě špionáž amerických občanů. To Čína odmítá.

Jenže v Číně aplikace vůbec neexistuje. Čínská verze se jmenuje „Douvin.“ V Číně má více než 500 milionů aktivních uživatelů za den.

Očekává se, že čínská vláda provede odvetu. Není možné jen tak soukromé, komerčně orientované firmy nechat vyhodit z trhu. Navíc mladí Američané TikTok milují.

V Číně jsou ovšem také některé aplikace blokovány. Patří mezi ně například Instagram či Facebook. Čínská vláda přesto dává najevo své pobouření z posledního Trumpova rozhodnutí. Zástupci čínské vlády tvrdí, že americká vláda používá národní bezpečnost všude jako důvod, jak potlačit ne-americké firmy jako typický akt neskrývané hegemonie.

Americká vláda v případě TikTok varuje před špionáží a také před cenzurou obsahu, který by mohl být vůči Číně kritický.

Tento konflikt mezi USA a Čínou je jeden z mnoha, ale situace mezi oběma velmocemi se tak dále přiostřuje. Někteří Číňané tyto kroky vnímají jako součást předvolebního boje v USA.

Firma TikTok avizovala právní kroky. Chce zajistit, aby její uživatelé měli spravedlivé zacházení.

Ilustrační foto: Autor – Web TikTok

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.