Kolaps cestovního ruchu by mohl spustit další fázi krize

Turismus a jeho kolaps by mohl mít dominový efekt pro řadu dalších odvětví, od nemovitostí až po finanční služby.

Ekonomický dopad bude dalekosáhlý a neomezí se jen na sektor cestovního ruchu, píše pro Financial Times o situaci ve světovém turismu Rana Forooharová.

Na začátku článku Forooharová vzpomíná na rok starý rozhovor s Ulfem Lindahlem z firmy AG Bisset. Ten vyjádřil velké obavy z rostoucí dluhové bubliny. Uvedl, že v centru prasknutí bubliny by mohl být cestovní ruch – všichni totiž jedou na dovolenou, ale když je zle, je to ta první věc, která se škrtne.

Kdyby lidé kvůli nějakému ekonomickému šoku přestali cestovat, uvažoval, pak by nastal dominový efekt, který by zasáhl všechna odvětví – od nemovitostí po restaurace až k finančním službám. Vše dohromady to pak znamená bankroty, nezaměstnanost a hluboký ekonomický propad.

Úvaha byla správná, ale pandemii nepředvídal nikdo. Cestovní ruch globálně tvoří kolem 10 % globálního výstupu, a právě jeho propad může být spouštěčem další krize. Země jako je Itálie, Španělsko či Mexiko vykazují velkou důležitost cestovního ruchu pro své ekonomiky. Jenže USA právě zaznamenaly největší poválečný propad ve II. kvartálu tohoto roku a v centru zemětřesení budou ony.

Kongres se nedokáže shodnout na dalším balíčku pomoci, počty nakažených dál intenzivně rostou. Kvůli poklesu cestovního ruchu je ohroženo celých 17 milionů pracovních míst. Bankroty v červnu meziročně vzrostly o 43 %, a to ještě hovoříme o období, kdy bylo možné získat přístup ke stimulačnímu balíčku. Co bude bez nich si těžko představit, píše Forooharová.

Na vrcholu bolestivé pyramidy jsou výrobci letadel jako Boeing a Airbus. Globální letecká doprava má letos klesnout o 60 %. A do toho je tu ještě další napětí ve vztazích mezi EU a USA.

Vše se projevuje i na cenách nemovitostí. Lidé necestují, často ani do kanceláře ne. Nicméně globální hodnota nemovitostí, upozorňuje Forooharová, je celkově větší než akcií a dluhopisů dohromady. Ceny nemovitostí jdou dolů a vzhledem k tomu, že Američané obvykle drží své bohatství v nemovitostech, poškodí to i spotřebu.

Jenže situace kolem nemovitostí poškodí rovněž veřejný sektor, pro něhož jsou platby z nemovitostí klíčovou součástí rozpočtu – třeba pro město New York. Firma Google dává například najevo, že pracovníky posílat zpět do kanceláří hned tak nechce.

Celý trh s bydlením může zkolabovat, 40 % amerických nájemníků může být vystěhováno, pokud už nebude dál pokračovat vládní podpora. Představitel firmy Air Bn’B uvádí, že cestovních ruch se k masové podobě taky nemusí vrátit nikdy.

Lidé zatím jedou na dovolenou, ale obvykle někde blízko. Globální cestovní ruch v míře, jak jsme ho znali, je v nedohlednu. Vidíme pád odvětví, které podporovalo mnoho dalších. Dopady, které budou brzy patrné, se zdaleka nebudou týkat jen cestovního ruchu, končí Forooharová.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.