Průmyslová čísla z eurozóny lepší, než se čekalo

Nová čísla ukazují na pozitivní signály z Německa, Francie, a dokonce i ze Španělska…

Noviny Financial Times přinesly informace o pozitivních signálech z Německa, Španělska a Francie. Čísla za průmysl z červnu jsou lepší, než se čekalo.

Větší růst průmyslového výstupu, než se čekalo, tak vypadají statistiky tří velkých ekonomik eurozóny. Překvapilo zejména Španělsko.

Nárůst byl patrný v případě automobilového průmyslu, ve Španělsku šlo i o textilní průmysl. To by byl náznak, že spotřebitelé se vracejí. Je ovšem jasné, že produkce byla hluboce pod hodnotami před pandemií.

Panující obavy z druhé vlny samozřejmě zasahují také očekávání vývoje průmyslu jako celku.

Španělsko bylo zasaženo velmi silně. O práci přišel milion lidí a HDP ve II. čtvrtletí kleslo o více než 18 %. Německo zaznamenalo pozitivní signály i v exportu, a to zejména díky exportu do Číny. Německé oživení je zatím silné, někteří dokonce spekulují o revizi dat za II. kvartál směrem nahoru. Německé průmyslové firmy jsou navíc optimistické a očekávají pokračování vzestupného trendu.

Je ovšem otázka, jestli štědrá podpora německé vlády směřující na domácí poptávku bude pro Německo dostačující, vzhledem ke slabosti některých pro Německo klíčových trhů.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.