Kypr Rusku kývnul na 15% daň z dividend. Na řadě jsou další

Se zvýšením daně z kapitálu souhlasily už i Lucembursko a Malta. S Nizozemskem ruská strana jedná a v hledáčku se ocitají také Hongkong a Švýcarsko.

Ruská vláda chce zrevidovat další daňové dohody se Švýcarskem a s Hongkongem. Kypr a dále také Malta a Lucembursko už (předběžně) souhlasily s 15% daní z dividend z Ruska. S Nizozemskem nyní ruská vláda jedná.

Podle statistiky ruské centrální banky je Švýcarsko na prvním místě v objemech převodu kapitálu z Ruska. Do roku 2019 Švýcarsko odmítalo výměnu informací s Ruskem z obav před narušením bankovního tajemství. Od podzimu 2019 s Ruskem nicméně začalo spolupracovat.

Kypr v pondělí 10. srpna souhlasil se zvýšením daně z dividend a úroků z Ruska, protože Rusko oznámilo odchod z dohody proti dvojímu zdanění. Nové pravidlo začne platit od roku 2021. Souhlas se zvýšením daní vyjádřily už také Malta a Lucembursko, jednání s nimi by měla být brzy završena. Nizozemsko zkoumá nyní ruské oznámení.

Pro všechny tyto země Rusko nabídlo identické podmínky jako Kypru. Kypr v rámci nové dohody s Ruskem dosáhl toho, že dojde k zachování některých výhod (sazby 0 až 5 %) pro pojišťovny a penzijní fondy jakož i další struktury, jejichž akcie se obchodují na burze. Od daně budou nadále osvobozeny úroky z podnikových dluhopisů, státních cenných papírů a eurobondů. Nulová má být i daň z tantiém.

Ruská vláda počítá s tím, že by díky nové 15% dani z dividend mohla získat dalších 130 až 150 miliard rublů jen v případě Kypru.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.