Chabarovské protesty oslabují. Nový gubernátor nesmí dělat chyby

Navzdory oslabení protestů musel nový gubernátor kvůli náladám v kraji vycouvat z nápadu povolit cesty první třídou pro činovníky kraje.

Web Politcom.ru, který sleduje a nezávisle hodnotí události v ruské politice, vydal v pondělí aktualizované informace o vývoji v Chabarovském kraji, kde po zatčení gubernátora Sergeje Furgala pokračují už měsíc protesty zdejších obyvatel. Protestující požadují propuštění a návrat Furgala do úřadu. Furgal je obviněn z organizace vražd několika lidí. Chabarovský kraj má nového (pověřeného vykonáváním funkce) gubernátora, politika Liberálně demokratické strany Ruska (LDSR), Michaila Děgtjareva.

V pátek 7. srpna se na informačním portálu Chabarovského kraje objevila informace o tom, že úřad gubernátora ruší nařízení, které zakazovalo cesty v první třídě pro úředníky kraje. Nařízení zavedl bývalý gubernátor za LDSR Furgal, který byl známý svými populistickými kroky. Vedle zákazu využití první třídy pro služební cesty, rozprodal například drahé služební automobily z vlastnictví kraje nebo se snažil prodat gubernátorskou jachtu. Za tyto kroky si vysloužil sympatie místních lidí.

Naopak informace o tom, že by se cestování v první třídě pro činovníky Chabarovského kraje mohlo znovu povolit, místní občany znechutilo. Zastupující gubernátor Děgtjarjev napřed reagoval na svém Instagramu obhajobou kroku. Nová pravidla podle něj umožní frekventovanější cesty úředníků do Moskvy, které mají hájit zájmy kraje v centru. Podle Děgtjarjeva totiž Chabarovský kraj zaostával v angažování se na státních projektech – ze 40 se účastnil jenom 25, zatímco do 15 dalších se nedostal, protože připravil nedostatečnou dokumentaci.

Nicméně krátce na to nazval Děgtjarjev informaci o návratu služebních cest v první třídě pro chabarovské úředníky „fakem“.  Citoval přitom svoje nařízení, které podepsal 5. srpna, ve kterém zůstávají plánované výdaje na služební cesty fakticky v cenách za ekonomickou třídu.

V Chabarovském kraji stále pokračují protesty na podporu Furgala, který byl z postu odvolán prezidentem Vladimirem Putinem z důvodu ztráty důvěry v souvislosti s jeho probíhajícím vyšetřováním. Počet účastníků protestních akcí se zmenšuje díky únavě a a době dovolených, což umožňuje úřadům vydechnout si. Protestující jsou pokutováni za účast na akcích, protože v kraji platí stále pandemická opatření, která podobné masové akce zakazují.

Podle hodnocení Politcom.ru zůstává ale protestní nálada v Chabarovském kraji silná a chyby nového vedení kraje a jeho protipopulistické kroky mohou vést k dalšímu vyostření situace.

Ve svém hodnocení situace v Chabarovsku z 5. srpna Politcom.ru konstatuje, že přes pokračující protesty v Chabarovsku a vysokou míru zájmu Rusů o zdejší situaci se protesty dostaly do setrvačné, rozpadající se fáze. Protestujících je méně, protesty se lokalizují a hlavní díl protestujících se nachází ve městě Chabarovsk. V dalších městech kraje se vážnější protestní akce nekonají. Kreml se snaží získat čas. Do funkce zastupujícího gubernátora cíleně jmenoval politika LDSR a počítá s tím, že se protesty vyčerpají samy, bez nutnosti vést s protestujícími skutečný dialog. Na druhou stranu centrální vláda počítá s tím, že do regionu nasměřuje nové finanční zdroje. Premiér Michail Misuštin už potvrdil, že Chabarovský kraj je mezi favority v programu pro rozvoj Dálného východu.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Штаб Навального в Хабаровске – https://twitter.com/teamnavalnykhv/status/1281830639566761984?s=19, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92170720

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.