Trump slibuje jadernou dohodu s Íránem do měsíce

Americký prezident opakovaně sliboval dosažení dohody o jaderných zbraních s Íránem. Dojedná ji prý v případě znovuzvolení do měsíce. Jenže…

Americký prezident Donald Trump opakovaně prohlásil, že v případě znovuzvolení do úřadu dosáhne do měsíce nové jaderné dohody s Íránem. Podle článku novin Wall Street Journal (12/08/20/str.A6) nemá americká administrativa detailní strategii pro rychlá vyjednávání s Íránem.

Prezident Trump opakovaně v průběhu posledních dnů o rychlé dohodě s Íránem hovořil. Dohoda předpokládá jednání s íránskými představiteli u společného stolu. To je ale krok, který íránská strana odmítla po vypovězení platné dohody známě pod zkratkou JCPOA v roce 2018. Trumpův zvláštní vyslanec pro Írán Brian Hook minulý týden rezignoval, což naznačuje, že dohoda je velmi vzdálená.

Trump ale trvá na tom, že Írán s jednáním s USA jenom vyčkává na výsledky prezidentských voleb v listopadu. Íránská strana vidí Trumpovy výroky jako politické kupčení před volbami. Pokud bude pokračovat americký tlak na Teherán, tak neexistuje možnost dosažený dohody, řekl k tomu mluvčí íránské vlády Alí Rabejí.  Z Bílého domu naopak zaznívá, že Trump sledoval politiku odstrašení Teheránu, ale je vždy připraven sednout si za jednací stůl.

Írán přitom trojnásobně zrychlil svoje zásoby obohaceného uranu. Zatímco v lednu 2016 by zemi trvalo jeden rok vytvořit dostatečné množství obohaceného uranu pro jedinou nukleární zbraň a narušila by přitom dohodu JCPOA, nyní se tento čas snížil jen na čtyři měsíce.

Ministerstvo zahraničí USA Trumpova slova o tom, že rychle dojedná dohodu s Íránem po svém zvolení, nechtělo dále komentovat s tím, že mluví sama za sebe. Představitelé Bílého domu jsou zase toho mínění, že Trump by dal Íránu na výběr mezi dvěma možnostmi: vrátit se k jednání, nebo čekat další čtyři roky na uvolnění sankcí. Íránský ajatolláh Alí Chameneí řekl, že bez zrušení sankcí by o jednání s USA neuvažoval.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.