Ruské ministerstvo obrany uzavře dohody o dodávkách letadel a lodí za 280 miliard rublů

Velký díl nových vojenských zakázek pro stát se týká výrobních závodů v rebelujícím Chabarovském kraji.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě leteckého závodu v Komsomolském na Amuru řekl, že do konce roku ministerstvo plánuje podepsat dohody o pořízení mnohofunkčních stíhaček Su-35C za 70 miliard rublů. Mělo by se jednat o celkem 48 stíhaček tohoto typu, které by měly být ozbrojeným silám dodány do roku 2024, doplňuje informaci nejmenovaný zdroj ruských novin Vědomosti. V letošním roce bude dokončena dohoda z roku 2015 o dodávkách celkem 50 stíhaček Su-35C. Vedle toho má ministerstvo obrany Ruské federace uzavřeno dohodu o dodání celkem 76 stíhaček páté generace Su-57.

Šojgu v Komsomolsku také navštívil závod na výrobu lodí, kde informoval o tom, že brzy dojde k podepsání dohody o dodání celkem šest korvet typu20380. Cena jedné takové lodi se odhaduje na 15 miliard rublů, takže celá objednávka by měla mít hodnotu 90 miliard rublů a měla by být splněna do roku 2028. Závod už dodal ruskému námořnictvu dvě korvety, další dvě korvety se testují nebo jsou ve výrobě. V minulosti narazily objednávky korvet na problémy s výrobními možnostmi a financováním.

Do roku 2028 budou zbrojní závody v Chabarovském kraji, kde závody v Komsomolsku nad Amurem leží, plnit státní zakázky v hodnotě celkem 630 miliard rublů. V kraji nyní probíhají protesty proti odvolání a zatčení gubernátora Sergeje Furgala.

Vedle Komsomolska navštívil Šojgu také letecký závod v Irkutsku. Zde ohlásil objednávky na celkem 21 stíhaček Su30CM2 a 25 cvičných letadel Jak-130 v hodnotě 100 miliard rublů. Kromě toho už uzavřel irkutský závod se státem dohodu na opravy stíhaček typu Su30SM v hodnotně 7 miliard rublů. Od roku 2010 tu podle dostupných informací irkutský závod vyrobil a dodal celkem 116 stíhaček Su-30CM.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72715863

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.