Úřady v Bělorusku propouští zadržené a ministr vnitra se omluvil

Ve čtvrtek začalo propouštění zadržených a protesty se obešly bez násilí. Ze strany vlády zaznívá smířlivější tón a padla i oficiální omluva. Česko chce opakování voleb a summit Evropské rady.

Běloruské úřady začaly propouštět tisíce zadržených lidí a nabídly také veřejnou omluvu, informuje agentura Reuters.

Během protestů, které v Bělorusku začaly v neděli po skončení prezidentských voleb, bylo zatčeno kolem 6700 lidí, dva lidé při protestech zemřeli v rámci zásahů bezpečnostních složek země. Protestující nesouhlasí s výsledky prezidentských voleb, ve kterých znovu zvítězil (celkem po šesté) Alexandr Lukašenko.

Ministr vnitra Jurij Karajev se ve čtvrtek omluvil za zranění náhodných lidí při protestech. Ministr řekl, že „na sebe bere odpovědnost a omlouvá se“. Podobná omluva je podle komentáře agentury Reuters „vzácná“. Běloruský zpravodajský server Tut.by dále cituje slova ministra o tom, že v některých případech nebyla síla užita vůči správným lidem a že on sám dává přednost minimálnímu násilí: „Vůbec nejsem krvežíznivý člověk a nechci žádné násilí. Všechno to jsou naši občané, všichni mají rodiny a děti.“  Ve čtvrtek sice protesty v Bělorusku pokračovaly, ale nedošlo ke srážkám s policejními orgány, jak uvádí dále Tut.by.

Předsedkyně státní rada Natalije Kočanovová ve čtvrtek ohlásila propouštění zadržených se slovy „Nebojujeme, nepotřebujeme válku.“

Propuštění zadržených i uklidňující tón ze strany představitelů vlády ukazuje na to, že Lukašenkův režim je zranitelný, píše dále agentura Reuters a dodává, že Bělorusko je pro sousední Rusko „strategickou nárazníkovou zónou proti NATO a Evropské unii“.

Agentura dále informuje o tom, že velvyslanci zemí EU v Bělorusku položili květiny na místo, kde jeden z protestujících zemřel. Podle slov vyslance EU v zemi, Dirka Schuebela se jednalo o vyjádření smutku nad ztrátou života a projevení solidarity s obětmi násilí v zemi.

Podle dalších informací český premiér Andrej Babiš podpořil návrh Polska na jednání summitu Evropské rady o situaci v Bělorusku. Podle Babiše je nutné prezidentské volby v Bělorusku opakovat za přítomnosti mezinárodních pozorovatelů.

Ministři zahraničních věcí zemí EU mají o Bělorusku jednat dnes, jak jsme už informovali. EU také zvažuje další sankce.

Ilustrační foto: Autor –  Спадар Бурак, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57439529

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.