USA a EU diskutují o Bělorusku. V Polsku bude 5 tisíc amerických vojáků, v případě potřeby až 20 tisíc

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo v sobotu jednal na poslední zastávce svého středoevropského turné, v Polsku.

Spojené státy a Evropská unie diskutují o situaci v Bělorusku, řekl ministr zahraničních věcí Mike Pompeo v rámci své sobotní návštěvy v Polské republice, informovala v sobotu Reuters.

Pompeo byl v sobotu na poslední zastávce své středoevropské cesty, v Polsku. Odsud sdělil, že Washington sleduje vývoj v Bělorusku a je v kontaktu s Evropskou unií. Smyslem těchto kontaktů má být podle Pompea „pokusit se pomoci běloruskému lidu dosáhnout suverenity a svobody.“

Evropská unie podnikla v pátek první krok a zavedla nové sankce na Bělorusko, který se bude týkat konkrétních jednotlivců.  Podle polského ministra zahraničí Jacka Czaputowicze by se sankce měly dotknout vysoce postavených představitelů současného režimu.

Pompeo jednal také s předsedou polské vlády Mateuszem Morawieckým, se kterým probral další témata – obrannou spolupráci, pandemii COVID-19, bezpečnost 5G sítě a novou bilaterální dohodu, která se má týkat polského civilního jaderného programu.

Polsko a USA v červenci dosáhly dohody o obranném paktu, který byl nyní podepsán. V souladu s ním bude v Polsku umístěno nejméně 5500 amerických vojáků. Polsko to bude stát 135 milionů dolarů ročně. Dohoda také zahrnuje výcvik polských jednotek v oblasti průzkumu a velení s možností, že do Polska bude nasazeno větší množství vojáků USA v případě zvýšené hrozby. V případě potřeby by tak v Polsku mohlo být rychle až 20 tisíc amerických vojáků.

Czaputiowicz řekl, že americké jednotky v Polsku jsou klíčem k odstrašení a potenciální obraně Polska vzhledem k tomu, že Polsko je „blízko potenciálnímu zdroji konfliktu“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.