Vyšla najevo kolize řecké a turecké válečné lodi ve východním Středomoří

K incidentu mezi členy NATO došlo minulou středu, ale ani jedna strana o něm neinformovala hned.

Minulou středu došlo ve východním Středomoří ke kolizi řecké a turecké válečné lodě, informace incidentu ale nebyly do víkendu zveřejněny, napsaly noviny Wall Street Journal ve svém víkendovém vydání (15.-16/08/20, str. A8).

Incident se týkal řecké fregaty Limnos a turecké lodě Kemal-reis. Kolize ukazuje na to, jak blízko se oba členové NATO ocitají k otevřenému konfliktu. Krátce po incidentu došlo k telefonickému rozhovoru francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s řeckým premiérem, o kterém jsme naše čtenáře informovali v sobotu. Francie v souvislosti s tím vyslala do oblasti další lodě a dvě stíhačky. Páteční jednání ministrů zahraničí EU vyjádřilo solidaritu s Řeckem a Kyprem a konstatovalo, že došlo k vážnému zhoršení vztahů s Tureckem, které má „dalekosáhlé strategické důsledky pro celou EU“. Jednání volalo po deeskalaci napětí a slíbilo připravit odpovídající kroky v případě, že se napětí nezmírní.

Řecko, Kypr a Turecko vedou v oblasti východního Středomoří územní spory o exkluzivní ekonomické zóny. Německo se snažilo o to sehrát úlohu mediátora ve sporech obou zemí a dostat obě strany k jednání, které je roky zablokované. 6. srpna byla oznámena dohoda mezi Řeckem a Egyptem, která se týká jejich vlastního rozhraničení na moři. To zasahuje do dohody mezi Tureckem a Libyí, která platí od listopadu. V reakci na podepsanou dohodu mezi Egyptem a Řeckem vyslalo Turecko do oblasti, kterou Atény považují za řeckou ekonomickou zónu, průzkumnou loď Oruc Reis v doprovodu tureckého námořnictva.

Podle řeckých informací průzkumnou loď obklopovalo celkem 5 vojenských lodí tureckého námořnictva, které sledovaly z povzdálí válečné lodě Řecka. V této situaci pak došlo ke kolizi řecké a turecké lodi. Řecká loď neměla být poškozena, nicméně turecká loď, která patří v turecké flotile k těm nejmodernějším, byla kolizí poškozena, tvrdí řecká strana. Turecko se snaží loď upravit na moři a nechce přiznat míru poškození, píšou dále noviny. Z turecké strany zaznělo jen to, že ke kolizi došlo, ale nedošlo na eskalaci, reakce byla zdrženlivá.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan interpretoval kolizi jako útok z řecké strany a dodal, že pokud to tak bude pokračovat, dojde k odvetě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.