Gorbačov kritizoval Lukašenka

Bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov řekl, v čem udělal Lukašenko chybu.

Bývalý prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov nazval chybou skutečnost, že se běloruský prezident Alexandr Lukašenko obrátil pozdě na pracující s žádostí o jejich podporu. Gorbačov dodal, že podobně postupoval on sám na konci existence SSSRZ postu hlavy státu pak odstoupil proto, aby „se vyhnul rozkolu a vnitřní válce“, dodal bývalý prezident SSSR. Gorbačov je také přesvědčen o tom, že na události v Bělorusku mají vliv vnější síly.

Před třemi dny se prezident Lukašenko sešel s pracujícími a diskutoval s nimi o situaci v zemi, kde už probíhaly demonstrace. Při vystoupení v továrně MZTK prohlásil, že žádné opakování voleb se konat nebude a odmítl, že by kdy jednal pod tlakem. Lukašenko se pak sešel ještě s pracujícími v závodě MAZ, které vyzval, aby mysleli ne iPhonem ale mozkem a nedopustili destabilizaci země. Při vystoupení označil Lukašenko informace v některých médiích o velikosti jeho majetku a vlastnění nemovitostí za „faky“ a dodal, že ti, kteří je najdou, si je můžou ponechat.

V běloruských závodech, konkrétně v MAZu, došlo k akcím protestu a stávkám, ale nedošlo k narušení výroby.  Zdejší pracovníci také před tím požadovali, aby Lukašenko opustil zemi. Naopak v dole Bělaruskalii (BKK) se práce zastavila díky stávce horníků, kteří se přidali ke stávkujícím po celém Bělorusku.

Ilustrační foto: Autor – SpreeTom, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25096400

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.