Americký Senát odhalil ruské vměšování

Panel amerického Senátu nabídl skoro tisíc stran dlouhou zprávu, která popisuje, jak se Rusko mělo snažit vměšovat do prezidentských voleb v roce 2016.

Trumpova volební kampaň byla v roce 2016 v interakci s ruskými zpravodajskými službami, což představovalo vážnou kontrarozvědnou hrozbu, tvrdí panel amerického Senátu. Informaci přinesly středeční noviny Chicago Tribune (19/08/20, str.11). Skoro tisícistránková zpráva, celkem pátá a poslední k tomuto tématu, ukazuje, jak Rusko zahájilo agresivní pokus o vměšování se do prezidentských voleb ve prospěch Donalda Trumpa.

Zpráva tvrdí, že šéf volební kampaně Donalda Trumpa měl pravidelné kontakty s ruskými zpravodajci a že další lidé z Trumpova okolí se snažili využít ruské pomoci, zvláště tím, že se snažili maximálně využít uveřejněných emailů z Demokratické strany. Tyto emaily napadly podle zprávy hackeři z ruské zpravodajské služby. Zpráva je dovršením snah obou politických stran v Senátu o vyšetření celé kauzy ruského vměšování a je rovněž výsledkem celkem tři roky trvajícího vyšetřování. Tvrdí, že jde o nejpřesnější popis ruských aktivit a hrozeb, které tyto aktivity přinášejí.

Ve značné míře zpráva reflektuje poznatky vyšetřovatele Roberta Muellera. Muellerovo vyšetřování se nicméně týkalo trestního případu, zatímco to senátní bylo kontrarozvědným pokusem o to, aby se něco podobného znovu neopakovalo. Zpráva tak obsahuje celou řadu doporučení.

Senátní zpráva například popisuje kontakty mezi šéfem kampaně Paulem Manafortem a Konstantinem Kilimnikem, kterého panel popsal jako ruského zpravodajce. Oba muži byli součástí vyšetřování Roberta Muellera, ale spojitost s hackerským útokem jim nebyla dokázána. Detailní informace jsou ovšem ve zprávě začerněny, takže nejsou veřejně přístupné.  Dále zpráva sleduje setkání Trumpova syna Donalda s ruskou právničkou, o které zpráva věří, že má napojení na ruskou vládu a také na zpravodajské služby.

Vedle toho zpráva došla k názoru, že nenašla žádné důkazy o Trumpově tvrzení, že do amerických prezidentských voleb v roce 2016 zasahovala Ukrajina. Našla zato stopy o tom, že tato teorie byla šířena ruskými aktéry, například Kilimnikem, ve snaze diskriminovat vyšetřování ruského vměšování.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.