Pod irským eurokomisařem se třese křeslo kvůli skandálu

Komisař pro obchod Hogan se ocitl pod tlakem za účast na golfové události, která porušila epidemiologická opatření v Irsku. Dva ministři už kvůli tomu rezignovali.

Eurokomisař pro obchod Phil Hogan čelí skandálu. Důvodem je jeho účast na večeři v irském hotelu, která narušovala pravidla proti šíření koronaviru v zemi. Kvůli porušení těchto pravidel v irské vládě už rezignovali dva ministři, protože tato záležitost vzbudila v Irsku pozdvižení. Hogan trvá na tom, že se jednom účastnil golfové události s večeří pro 80 lidí.  Na Hogana se v neděli obrátil irský premiér Micheál Martin a vicepremiér Leo Varadkar s tím, aby svoji pozici v této otázce znovu „zvážil“.

Premiér Martin v pátek Hogana kritizoval za účast na společenské události, která porušila epidemiologická pravidla platná v Irsku. „Plně chápu, že lidé jsou rozzlobení kvůli, co se stalo,“ řekl Martin. Dodal ale, že Hogan je mimo jurisdikci irské vlády, za Komisi podle Martina nese odpovědnost její předsedkyně Ursula von der Leyenová.

Hoganův mluvčí informoval v sobotu o tom, že se eurokomisař za účast na golfové události omlouvá. Na apel irského premiéra a vicepremiéra v neděli nepřišla od Hogana veřejná reakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.