Nový americký úděl?

Volby v USA: Bidenova administrativa představuje nejlepší šanci za posledních padesát let přepsat sociální smír v USA.

Edward Luce pro Financial Times připomíná, že je vždy lepší mít plán, než ho nemít – na což, jak se zdá, Republikáni jaksi zapomněli.

Republikáni zapomněli na to, že nějaký plán je lepší než žádný. Pokud Trump v listopadu prohraje volby, tak jedním z důležitých důvodů bude neschopnost dohodnout se na plánu na oživení ekonomiky s Demokraty. Ničím nelze koronavir porazit.

Je paradox, že plán Joea Bidena obsahuje podobné body jako ten Trumpův – klade důraz na modernizaci infrastruktury a na „zapomenuté Američany“. Biden si uvědomuje, že půjčovat si je rekordně levné, a ví, že americká infrastruktura upadá a nezaměstnanost je rekordně vysoká.

Psali jsme:

Staré dobré časy se do vztahů mezi USA a Evropou nevrátí. S Bidenem nebo bez Bidena v Bílém domě

Pandenomika, píše Luce, nebude ani vlevo, ani vpravo, ale musí být funkční.

Někteří jsou zklamaní, že Biden si vybral Kamalu Harrisovou jako viceprezidentku a ne někoho víc vlevo. Harrisová se zaměřuje na rasové nerovnosti, ale ne na majetkové. Jak Elisabeth Warrenová, tak Bernie Sanders jsou ale senátoři a mohou se pokusit sepsat legislativu k návrhům, které Biden ve své kampani opomíná – jako je daň z bohatství a jako je Medicare pro všechny.

Americká levice snad zjistí, píše Luce, že Biden dokáže dokončit to, co Obama začal – např. rodičovskou dovolenou, či veřejné zdravotní pojištění. Bidenova administrativa představuje nejlepší šanci za posledních padesát let přepsat sociální smír v USA, tvrdí autor.

Pravice je paralyzována, nejenže Trump asi prohraje, ale ztratí i Senát. Paralýza strany zakrývá rozdělení strany.

Trump jen těžko skrývá nechuť k Nancy Pelosiové a plánu Demokratů na rozsáhlý stimulus k podpoře ekonomiky. Nechce jít na kompromis. Luce tvrdí, že Trump blokuje plán Demokratů, protože mu vadí korespondenční hlasování. Na závěr článku píše, že Trump raději nechá miliony Američanů trpět pandemií, než aby riskoval, že bude vysoká volební účast.

Psali jsme:

Biden sází na ortodoxie doby studené války doma i v zahraničí

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – AFGE – 2019 National Action Network MLK Day Breakfast, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76350872

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.