Péče podle manažerů. V některých britských pečovatelských domech platilo plošné „neoživovat“

V březnu a dubnu platilo asi v 10 % pečovatelských domů v Británii nařízení neoživovat kriticky nemocné.

V době vrcholu pandemie v březnu a v dubnu bylo pečovatelským domům ve Velké Británii nařízeno plošné „neresuscituovat“, píše o informaci, které se objevila v britském veřejném prostoru deník The Times (24/08/20, str. 9).

Charita pro komunitní pečovatelské služby The Queen’s Nursing Institute (QNI) zjistila, že v jednom z deseti britských pečovatelských domů padlo takové nařízení bez diskuse se zaměstnanci, členy rodiny nebo rezidenty. Cílem nařízení bylo udržet nemocniční lůžka volná.

Polovina zaměstnanců, kteří sdělili, že jim bylo nařízeno neoživovat, pracovala v domech pro péči o lidi s problémy s učením a kognitivními problémy. Druhá polovina pracovala v domovech pro seniory.

Autorka zprávy, profesorka zdravotní a pracovní péče na londýnské univerzitě South Bank, Alison Learyová označila tyto informace za znepokojující a požaduje jejich vyšetření.

Jeden z pracovníků pečovatelského domova řekl, že nařízení neoživovat zaměstnanci nerespektovali, protože ho považovali za neetické. Další zaměstnanec ve zprávě přiznal, že k provádění nařízení docházelo bez konzultace s rodinami a jen za přispění některých zaměstnanců.

Podle informací novin rozhodl v dubnu zdravotní šéf anglického Národního zdravotního systému (NHS) o zákazu těchto plošných nařízení neoživovat pacienty. V případě ordinace v Somersetu se zjistilo, že autističtí dospělí měli podepsat formulář, který v případě kritické nemoci umožňoval neoživovat.

Profesorka Learyová upozornila na to, že se nejednalo o jeden nebo dva případy, ale asi 10 % respondentů jejího výzkumu, jenž se pozastavili nad otázkou neoživování nemocných. Tato rozhodnutí padla buď plošně, nebo bez diskuze s odborníky na místě a s rodinou. Zdůraznila, že o neoživování pacientů v pečovatelských domech rozhodli manažeři, nikoliv lékaři nebo kliničtí pracovníci. Learyová proto zdůraznila potřebu vyšetření těchto případů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.