Británie musí zvýšit investice do znalosti čínštiny, zní z parlamentu

Britští poslanci chtějí větší jazykové znalosti čínštiny pro diplomaty vzhledem k rostoucímu významu Číny.

Poslanci britského parlamentu za Konzervativní stranu volají po tom, aby se britští diplomaté více učili mandarínštinu, napsaly noviny Financial Times 24. srpna 2020 (str. 6). Ministerstvo zahraničí by podle nich mělo zvýšit investice do znalosti čínského jazyka. Statistiky totiž ukazují pokles počtu britských diplomatů s kvalifikací čínských jazyků. Podle informací novin má nyní certifikát CI ze znalosti čínštiny (mandarínské verze) 44 diplomatů. V roce 2016 to bylo 50. Ministerstvo také přiznalo, že žádný diplomat v posledních pěti letech nezískal znalosti kantonštiny, kterou se hovoří především v Hongkongu a v Macau. Podle ministerstva ale počet diplomatů s certifikátem CI nereflektuje skutečné číslo diplomatů, kteří mají znalosti mandarínštiny. Úřad ale nebyl schopen novinám poskytnout přesnější počet diplomatů, kteří v různém stupni mandarínštinu ovládají.

Čína je v Británii považována za stále významnější bod vládní agendy vzhledem k její asertivní zahraniční politice, píšou noviny dále.

Předseda výboru pro zahraniční vztahy v britském parlamentu, Tom Tugendhat k tomu řekl, že znalost čínštiny v jejích hlavních verzích je důležitá pro pochopení motivací lidí, se kterými se takto dá komunikovat přímo. „Musíme investovat nejen do mandarínštiny ale do dalších čínských jazyků a hovořit s lidmi přímo, pokud se chceme snažit adresovat výzvy, kterým čelíme.“

Mluvčí ministerstva zahraničí kontrovala: „Ministerstvo zahraničí je známo svými investicemi do jazykových dovedností diplomatů. Máme jedny z nejlepších světových diplomatů hovořících mandarínsky a naši expertízu stále rozšiřujeme.“

Psali jsme:

Po Brexitu mají britští konzervativci nový terč: Čínu

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.