V USA uvažují označit čínskou politiku vůči Ujgurům za „genocidu“

Očekává se, že by takový krok mohl dramaticky eskalovat napětí mezi USA a Čínou.

Washington uvažuje o tom, že formálně označí čínskou politiku vůči muslimským Ujgurům na severozápadě Číny za „genocidu“. Tento krok by mohl dramaticky eskalovat napětí mezi USA a Čínou, píše Politico.

Pro označení „genocida“ jsou aktivisté a někteří poslanci v USA, kteří tlačí v posledních měsících na to, aby se toto označení prosadilo. Krok by mohl silně zhoršit vztahy s Pekingem v kontextu současné prezidentské kampaně v USA. V této kampani se oba kandidáti předhánějí v tom, kdo je „tvrdší“ vůči Číně. Mluvčí Joea Bidena, demokratického kandidáta na prezidenta USA, sdělila, že   označení podporuje. Je to faktor, který by mohl ovlivnit Trumpovu kalkulaci v této věci. Аналитический центр EcooM OOO «Медиафакт-Эко»Podle anonymních informací z Bílého domu zatím administrativa o věci uvažuje, ale nepanuje shoda ohledně využití pojmu genocida. Jako další varianta se naskytují například obvinění ze zločinů proti lidskosti nebo z etnických čistek.

Poradce pro národní bezpečnost Robert O’Brien už Čínu obvinil z toho, že má „koncentrační tábory“ pro Ujgury v severozápadočínské provincii Sin-ťiang. OSN v roce 2018 tvrdila, že Čína zde vybudovala masové internační tábory, kde jsou lidé drženi bez obvinění a bez přístupu k právní pomoci. Věří se v to, že zde je internován milion Ujgurů.

Ujgurské skupiny za lidská práva obviňují čínskou vládu z mučení, nucené sterilizace a potratů, špatné stravy a z pokusů zničit jejich zvláštní kulturu. Peking má nutit Ujgury vzdát se islámu a zpívat komunistické písně. Využívá také sledovacích technologií k jejich stopování, tvrdí.

Označení „genocida“ je vzácné, právně problematické a velmi citlivé politicky. V minulosti se mu americké vlády vyhýbaly, především proto, že podle mezinárodního práva by to teoreticky nutilo k nějakému americkému zásahu, i když ne nutně vojenskému. Právě pojem „etnická čistka“ je neutrálnější, protože má jen malou oporu v mezinárodním právu.

Článek píše, že Čína je velmoc na vzestupu, která je členem Rady bezpečnosti OSN, takže by USA v otázce označení čelily něčemu víc než jen obvyklým politickým překážkám.

Ministerstvo zahraničí USA odmítlo potvrdit či vyvrátit, že v administrativě diskuze o pojmu „genocida“ Ujgurů probíhá.

Další informace najdete v originále článku v anglickém jazyce.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.