Kudrin posiluje svůj politický kapitál

Vlivný systémový liberál a Putinův dlouholetý šéf-ekonom je prý v ruské politice v poslední době „víc slyšet“.

Podle hodnocení ruského Ústavu pro politické technologie a jeho webu Politcom se v ruské politice zvyšuje aktivnost a politický kapitál systémového liberála a bývalého ministra financí Alexeje Kudrina. Kudrin nyní působí jako šéf ruské verze národního kontrolního úřadu, Účetní komory. 19. srpna jednal s Vladimirem Putinem a doložil mu celkem 160 kontrol zaměřených především na dodržování rozpočtových pravidel jednotlivými ministerstvy a státními úřady. Jen za rok 2020 bylo nalezeno nesprávné využití státních peněz v rozsahu 50 miliard rublů. Mělo se jednat o také o narušení účetnictví nebo procedury státních zakázek. Terčem kritiky se stal národní projekt plynofikace Ruska, který byl splněn za poslední tři roky na 15 %.

Vedle těchto rutinních témat spojených s prací Kudrinova úřadu se ale jednání s Putinem dotklo i relativně netradičních témat mimo kompetence tohoto úřadu. První otázkou byla transparentnost orgánů státní moci a analýza státních informačních systémů. Kudrin řekl, že vláda špatně komunikuje s občany i s médii. Jenom polovina ministerstev v Rusku odpoví hned na otázky občanů. Jen jedna třetina reaguje na dotazy žurnalistů. Druhým tématem byla otázka nefinancovaných mandátů – federální vláda předá nějaké pravomoci do regionů bez toho, aby určila jejich finanční zdroje. Regiony si potom musí brát půjčky, aby tyto povinnosti mohly splnit. Výsledek je, že celkový dluh ruských regionů za rok 2019 činil 2 biliony rublů.

Kudrin podle hodnocení Politcom podporuje reputaci svého úřadu a využívá ho ke kritizování dalších vládních orgánů a k rozšíření svého aparátního vlivu. Aktivně kritizoval vládu Dmitrije Medveděva a nyní také vládu Michaila Misuština, i když zde se jedná o méně aktivní a silnou kritiku. Nasvědčuje to o kontinuitě a etablovaném přístupu Kudrina ke své veřejné aktivitě.

V případě Kudrinových aktivit mimo kompetence úřadu se má podle hodnocení Centra pro politické technologie jednat o snahu o zvýšení Kudrinova politického kapitálu.

Kudrin byl v minulosti zařazen do ratingu Putinových následníků, kde v roce 2017 zaujímal 6. místo.

Psali jsme:

Udělá Kudrin ze svého úřadu vlivného politického hráče?

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.