V Rusku chystají další změny pravidel pro ruské „daňové ráje“

Vláda připravuje další změny zákona pro zvláštní administrativní oblasti s daňovými výhodami pro mezinárodní holdingy.

Ruská vláda je připravena zavést doplňující poplatky pro zahraniční holdingy, které se zaregistrují v ruských „daňových“ rájích, tj. ve zvláštních administrativních oblastí (ZAO). Holdingům bude umožněno ponechat si status rezidenta ZAO i v případě, že dojde k fúzím nebo jiným změnám. Kromě toho vláda chce určovat výši každoročního vkladu, který musí společnost v ruském offshoru zaplatit. O nových návrzích změn daňového zákona informovaly noviny Vědomosti.

Jak už jsme naše čtenáře informovali, v Rusku jsou od roku 2018 dva „vnitřní offshory“ na ostrovech Russkij v Primorském kraji a na ostrově Oktjabrskij v Kaliningradské oblasti. Platí zde zvláštní daňový režim. V první řadě se očekává, že se zde zaregistrují společnosti, kterým hrozí sankce. Nicméně ZAO jsou také určeny mezinárodním společnostem, kromě těch finančních.

Nová úprava zákona může rozšířit okruh zájemců, protože nově ošetřuje možnosti změny rezidentury, tzv. redomicilace. Podobný efekt může mít i úprava zákona, která umožní ponechání si statusu rezidenta ZAO i v případě fúzí či dalších organizačních změn holdingů.

Mezinárodní holdingy zaregistrované v ruských ZAO fakticky neplatí daně, ale poskytují zemi investice zatím v rozsahu 50 milionů rublů na rezidenta, které nejsou omezeny jenom územím ZAO a směřují do celého Ruska. Proto se vláda také snaží o novou regulaci poplatků pro společnosti. Zásadní ale podle odborníků bude, aby daná částka byla jistá a jasná, protože v opačným případě to bude u společností budit pocit nejistoty.

Zdá se, že se nejedná o poslední návrh změn, které se týkají daňového režimu ruských offshorů. Vláda už oznámila, že chystá další zákon, který umožní rozšířit potenciální okruh rezidentů.

Psali jsme:

Rusko sází na vlastní daňové ráje. Vláda změkčí zdejší daňový režim

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.