Turismus čelí celosvětovému propadu

Mezinárodní cestovní ruch těžce trpí kvůli koronaviru. Je to špatná zpráva pro země silně závislé na turismu.

V období od ledna do května 2020 klesl počet zahraničních turistů po celém světě o 56 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Asijsko-tichomořský region zaznamenal největší pokles, jak ukazují aktuální údaje Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO):

V tomto období bylo o 60 % méně zahraničních turistů než ve stejném období předchozího roku. Jak ukazuje infografika, prudce poklesly také mezinárodní cestovní pohyby v Evropě (-58 %) a na Středním východě (-52 %).

Nedávný nárůst nových infekcí v Evropě a ve Spojených státech představuje velké výzvy pro již tak choulostivé odvětví cestovního ruchu a způsobuje milionům lidí obavy z jejich obživy – zejména v zemích, které jsou ekonomicky vysoce závislé na mezinárodních turistech.

Zdroj obrázku zde

 

Jakákoli krize (válka, epidemie či finanční krach) je často doprovázena ekonomickou recesí: bohatství se po určitou dobu snižuje. Graf ukazuje délku trvání recesí v USA v měsících. Nejdelší se pojí s krachem na newyorské burze v roce 1929. Pandemie španělské chřipky (1918–1920), spolu s jinými příčinami, spustila přibližně dvouletou recesi. Dobře je patrný také dopad ropného šoku (1973) či finanční krize v roce 2007. (Zdroj: italský magazín Focus, tištěné vydání 6/2020).

Trvání recesí na příkladu USA

Psali jsme:

Studie:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.