Steinmeier k protestům u berlínského parlamentu: jsou nesnesitelné

Prezidentova kritika mířila na přítomnost německých říšských a válečných říšských vlajek na berlínské demonstraci.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier uvedl, že protesty jsou „nesnesitelné“. Zmínil, že demonstrující překonali zátarasy u budovy Spolkového sněmu.

Vzhledem k historii místa spolkový prezident rovněž uvedl, že vidět u demokraticky zvoleného německého parlamentu říšské vlajky, dokonce i říšské válečné vlajky, je nesnesitelné.

Mezi demonstrujícími proti koronavirové politice bylo hojně zástupců extrémní pravice. Podle údajů policie zátarasy přelezlo asi 300–400 lidí. Dostali se až k budově, kde mávali říšskými vlajkami. Policie musela počkat na posily, aby je nakonec z prostoru vytlačila.

Takové akce nelze tolerovat, říká německý prezident. Nelze tolerovat protidemokratické štvaní. Kdo nechce tolerovat koronavirová opatření a koho rozčilují, má právo demonstrovat. Nicméně prezidentovo pochopení končí tam, kde začíná štvaní a protidemokratické tendence.

Steinmeier se domnívá, že demonstrace ukázaly, že ve společnosti má pravicový extremismus hluboké kořeny. Je potřeba proti němu bojovat, což je úkolem jak společnosti, tak i bezpečnostních úřadů i jednotlivců. Policie k tomu musí mít dostatečnou podporu.

Steinmeier poděkoval policii, jen díky jejich nasazení a odvaze bránit právo a zákon nedošlo k násilí, a tisíce lidí mohly vykonat své právo na shromažďování. I mluvčí spolkové vlády děkoval jménem kancléřky Angely Merkelové policii za nasazení. Uvedl dále, že Berlín zažil situaci, kdy se svoboda demonstrovat některými zneužije.

To, že demonstrující prorazili zátarasy u budovy parlamentu, vyvolalo diskusi o bezpečnosti Bundestagu. Všechny strany, kromě AfD, která sama aktivně vyzývala k účasti na demonstraci, eskalace na berlínské demonstraci odsoudily.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.