EU a Velká Británie se ocitají v patu

Obě strany se nemohou dohodnout o budoucnosti obchodních vztahů po roce 2020.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v pondělí varoval před stagnací, ve které se nachází obchodní dohoda o budoucích vztazích mezi EU a Velkou Británií. Důvodem má být „britský nekompromisní a upřímně řečeno nerealistický postoj“, cituje Euractiv ministra.

Velká Británie očekávala, že německé předsednictví EU umožní větší tlak na vyjednávací tým EU pod vedením Michela Barniera, který tak bude otevřenější kompromisům. Místo toho se dohoda ocitá v patu a rétorika obou stran je stále tvrdší.

Londýn chce mít návrh dohody do konce září a projednání dohody na úrovni hlav států na říjnovém jednání lídrů EU by mělo zajistit, že se do konce roku stihne její přijetí v národních parlamentech i ratifikace Evropským parlamentem.

Velká Británie na konci roku 2020 opustí společný trh EU. Pokud EU a Británie dohody nedosáhnou, jejich obchodní vztahy se budou od 1. ledna řídit pravidly Světové obchodní organizace. Přesto zatím jednání k dohodě nespějí. Po posledním jednání vyjádřil evropský vyjednavač Barnier zklamání a dodal, že za daných okolností považuje dosažení dohody do konce roku za nepravděpodobné. Jeho britský protějšek David Frost naopak dává najevo, že pokud bude EU trvat na souladu s některými svými pravidly (státní podpora, rybářská práva v britských vodách), za lepší možnost by považoval stav „bez dohody“ a podpis dohody by nedoporučil.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.