Britští labouristé chtějí povinné zveřejňování rozdílů v platech podle etnického klíče

Navrhovaný krok má omezit platovou diskriminaci na základě etnicity.

Britská Labouristická strana navrhuje, aby britské firmy zveřejňovaly informace o mzdových rozdílech podle etnického klíče. Podobný krok už byl v Británii přijat a týká se rozdílů v platech mezi mužskými a ženskými zaměstnanci. Labouristé nyní chtějí, aby firmy ukazovaly platy pro svoje pracovníky podle etnického klíče. Smyslem nápadu je omezit diskriminaci na pracovišti. Opozice chce, aby zveřejňování údajů o rozdílech v platech mezi zaměstnanci asijského, černošského nebo jiného etnického původu a Brity vedlo k „opravdové akci proti rasové platební nerovnosti“. Obecně mají být mzdy nebritských pracovníků nižší, uvádí článek. Například studie pro Kongres odborů v roce 2016 zjistila, že černošští pracovníci s titulem dostávají o čtvrtinu nižší mzdu než jejich bělošští kolegové. Podle studie Bank of England z roku 2019 jsou platy pro pracovníky z etnických menšin v zemi o 10 % nižší než v případě „bílé“ většiny.

Vláda v roce 2018 zahájila konzultace o tom, zda by se měly rozdíly v platech podle etnického klíče zveřejnovat. Ovšem v otázce nedošlo od té doby k posunům. Od roku 2017 musejí britské firmy zveřejňovat informace o rozdílech v platech mezi muži a ženami. Některé firmy už nyní dobrovolně informují nejen o genderových rozdílech ale rovněž o etnických rozdílech ve mzdách.

Informace jsme se pro Vás dočetli v deníku The Independent z 2. září 2020 na straně 34 a 35.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.