Rusko snížilo dovozy zemědělských výrobků, jejich vývoz roste

V letošním roce se dovozy zemědělské produkce do Ruska snížily o 30 %. Exporty například vepřového, hovězího nebo mléčných výrobků rostou.

Podle informací ruského regulátora v oblasti zemědělství, Rosselchoznadzoru, se v letošním roce snížil podíl importní produkce potravin v Rusku o celkem 30 %.  Na druhou stranu roste vývoz ruských výrobků. V roce 2019 vyvezlo Rusko zboží v rozsahu 35 tisíc tun, jen letos už prošel rukami kontrolorů Rosselchoznadzoru rozměr zboží o 45 tisíci tun. Rusko nejvíce exportuje vepřové maso, hovězí a také mléčné výrobky.

Podle hodnocení ředitelky ruského Investičně-agrárního fondu Mariny Strogoj je hlavním důvodem pro snížení importů ale především pandemie, která narušila logistické trasy. Vedle toho nicméně dala pandemie ruským vývozcům nový prostor na západním trhu.

Nejednalo se jenom o problém narušení dopravních tras, ale také o problémy se sklizní, doplňuje analytik společnosti TeleTrade Petr Puškarjov. V řadě zemí se snížila produkce, protože chyběla pracovní síla na polích. Nicméně snížení importů souvisí podle Puškarjova také se sociální a ekonomickou situací v Rusku, kde se řadě lidem v posledních měsících snížily jejich příjmy. Větší objem dovozů tak nedával smysl, když lidé začali šetřit. Dovezené zboží ještě ztratilo rentabilnost kvůli oslabení rublu.

Zemědělský sektor patří k těm, kterým se v podmínkách pandemie podařilo udržet zisky a dokonce je zvýšit. V současné době se ale nedá očekávat v tomto odvětví další růst – nejlepší zem je rozebraná a nejpřitažlivější pracovní místa obsazena. Experti ale vidí růstový potenciál v některých oblastech – je to mléčná výroba, drůbež (hlavně krůtí maso) a také oblast akvakultury a marikultury. Růstovou oblast představuje také zelenina.

Podle Strogoj bude trendem budoucnosti v Rusku pokračování snižování dovozů do Ruska a zvyšování ruských vývozů v oblasti zemědělské produkce. Podobného mínění je i Puškarjov, který ale upozornil na některé problémy. Na prvním je to vládní zemědělská politika: ruská vláda by se neměla zaměřovat na otázky daní, ale na pomoc a dotační politiku. Dalším problémem je, že domácí zemědělská produkce je dražší než ta z dovozu. Puškarjov vysvětluje, že čím menší bude dovoz tím větší prostor bude pro růst domácích cen. I když v současnosti podle něj platí, že v následujících dvou letech ceny zemědělských výrobků v Rusku zvláště neporostou. Důvodem je omezená kupní síla spotřebitelů. Zvýšit ceny pro výrobce bude znamenat snížit objem prodaného zboží na trhu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.