V Japonsku se mluví o možnosti předčasných parlamentních voleb

Představitel vládní strany potvrdil, že předčasné parlamentní volby jsou jednou z možností přechodu moci po rezignaci premiéra Abeho.

Vysoce postavený člen vládní Liberálně demokratické strany, Šuniči Suzuki naznačil, že by nástupce odcházejícího japonského premiéra Šinzó Abeho mohl vyhlásit předčasné parlamentní volby.

V nedělním rozhovoru Suzuki sdělil, že získání veřejného mandátu pro nový vládní kabinet je jednou z možností při změně vlády. Konkrétně by měl nově vybraný premiér přistoupit k rozpuštění dolní komory parlamentu a k předčasným volbách, sdělil politik.

Vládní Liberálně demokratická strana by měla zvolit nového premiéra 14. září poté, co současný premiér Šinzó Abe oznámil svůj záměr rezignovat. Dolní komora parlamentu se má sejít 16. září, aby nového premiéra zvolila. Vzhledem k tomu, že má strana v parlamentu většinu, očekává se, že půjde o formální krok.

Za favorita na post premiéra Japonska je považován dosavadní tajemník Abeho kabinetu Jošihide Suga.

Psali jsme:

Investoři litují odchodu japonského premiéra Abeho

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.