Fake news: Facebook blokuje příspěvky, které jsou příliš virální

Nový přístup k falešným zprávám, založený na analýze virality příspěvků, slibuje snížení šíření fám na Facebooku.

Válka na Facebooku proti fake news nepolevuje: FB ve skutečnosti nedávno přijal nový přístup, nazývaný virality circuit breaker, s cílem zpomalit a případně zablokovat šíření nepravdivých nebo zavádějících zpráv, zejména na téma covid-19 .

Systém zahrnuje použití umělé inteligence, která zachycuje, blokuje a signalizuje moderátorům příspěvky, které se stanou virálními v příliš krátkém čase. Obsah se odblokuje poté, jakmile bude ověřena jeho pravdivost.

Podle blogu The Interface, který se specializuje na novinky a aktualizace na sociálních sítích, by tento přístup měl umožnit výrazné zpomalení oběhu fám a podstatné snížení počtu lidí, kteří jim jsou vystaveni.

Facebook byl po nějakou dobu v centru polemik právě kvůli tomu, že zásadně přispíval k šíření zavádějícího obsahu v nejrůznějších otázkách (od politiky až po klima). Zdá se, že vzal válku proti dezinformacím ohledně covidu velmi vážně.

Od začátku pandemie Facebook odstranil 7 milionů příspěvků obsahujících koronavirové fámy (včetně jedné od amerického prezidenta Donalda Trumpa) a označil 98 milionů dalších za potenciálně nebezpečné, i když ne do té míry, že je bude muset odstranit.

Facebook také zavedl online informační centrum o koronaviru, kde nabízí obsah a aktualizace ohledně pandemie převzaté z ověřených zdrojů.

Pozn.: Jak uvedly Lidové noviny, „kvůli fámám okolo covidu zemřelo na světě podle vědců nejméně 800 lidí. Jako prevenci pili metanol nebo savo“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.