Francie: Na stole jsou sankce proti Turecku

Nicméně mezi členskými zeměmi EU ohledně tohoto tématu zatím nepanuje shoda.

Ministr zahraničí Francie Jean-Yves Le Drian v neděli řekl, že on a jeho další evropští kolegové už prodiskutovali celou škálu otázek týkajících se Turecka. Na stole podle Francie leží sankce proti Turecku, které by měla Evropská rada projednat na svém zasedání 24. a 25. září.

Turecko od 10. srpna organizuje v řeckých a kyperských výsostných vodách průzkumnou akci s vojenskou podporou, což vedlo k rychlému zvýšení napětí ve strategicky důležitém koridoru východního Středomoří. Řecko na situaci reagovalo námořním vojenským cvičením k obraně svého území a Francie je vojensky podpořila.

Možnost sankcí proti Turecku zmínil i Josep Borell, evropský představitel pro zahraniční politiku a bezpečnost, mezi členskými zeměmi však zatím nepanuje shoda.

Evropští ministři zahraničí se na neformálním jednání na konci srpna v Berlíně dohodli na možnosti sankcí proti Turecku v případě, že Ankara nezačne uvolňovat napětí. V první fázi by se sankce týkaly energetického sektoru Turecka.

Ministr Le Drian vyzval tureckého prezidenta, aby začal o situaci ve východním Středomoří vyjednávat. Podle Le Driana je na Turecku, aby ukázalo, že chce o situaci diskutovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.