Masivní růst nemocných v Británii budí obavy, že vláda ztratila nad situací kontrolu

Testovací centra v zemi nezvládají poptávku a lidé se symptomy musejí za testy cestovat i stovky kilometrů.

Ve Velké Británii došlo k masivnímu nárůstu počtu osob trpících nemocí COVID-19, což budí obavy, že vláda v době, kdy se lidé vracejí do práce a univerzity se chystají zahájit výuku, nemoc nezvládá.

Labouristická opozice v parlamentu požaduje od ministra zdravotnictví Matta Hancocka vysvětlení nového nárůstu a rovněž chce vědět, proč někteří lidé musejí stále cestovat stovky kilometrů, aby se mohli dát testovat. V neděli bylo v Británii detekováno téměř 3000 nemocných, což je 50% nárůst během jednoho dne a nejvyšší počet od května. (Aktuální informace o nakažených najdete zde.) Bývalý ředitel regionální NHS (Národní zdravotní systém) Gabriel Scally se domnívá, že vláda ztratila nad virem kontrolu. „Už se nejedná o malá epicentra, kde to lze snadno zastavit, nákaza se endemicky šíří v nejchudších komunitách. Je to mimořádně znepokojivý stav v době, kdy se otevírají školy a univerzity se chystají zahájit školní rok“, řekl Scally o situaci v zemi.

Otevření po karanténě v jiných zemích ukázalo, že případy nákazy se šíří zejména mezi mladými lidmi, kteří mají mírnější průběh nemoci. Počet hospitalizovaných v nemocnicích je momentálně v Británii stabilní, jenže obvykle má za nově detekovanými případy 14denní zpoždění.

Také profesorka University of London Christina Pagelová vidí ve skoro třítisícovém denním přírůstku případů v Británii důvod k obavám. Není způsob, jak tato čísla interpretovat jako cestu správným směrem, říká.

Jedním z problémů je nedostatečná kapacita testovacích center, která nezvládají poptávku. Mnozí lidé, kteří se chtěli nechat testovat, museli ujet více než sto kilometrů, protože centra v blízkosti jejich bydliště nezvládala nával. Starosta Velkého Manchesteru Andy Burnham řekl, že situace nasvědčuje tomu, že národní testování a trasování nefunguje. Kontaktovali ho lidé, kteří se měli nechat otestovat místo v Manchesteru například v Leedsu nebo ve Skotsku. Starosta považuje takový stav za „bizarní“. Profesor medicíny na University of East Anglia Paul Hunter zdůraznil, že je to skutečně velký problém: lidé cestující kvůli testům po Británii mohou nemoc dál šířit. Článek uvedl i několik dalších příkladů, kdy lidé, kteří se cítili nemocní, museli za testy cestovat na delší vzdálenosti nebo tři dny čekat na možnost testovat se v místě bydliště.

Zdroj z britské vlády sdělil novinám Guardian, že vláda se obává, že v Británii se bude rozvíjet francouzský scénář – nakaženi budou hlavně mladí lidé a členové ohrožených skupin budou hospitalizováni častěji. Ministr Hancock sice situaci zhodnotil jako „budící obavy“, ale řekl také, že příslušná pracoviště budou fungovat bezpečně. Většina případů se podle něj, podobně jako jinde v Evropě, týká mladých lidí a je potřeba zajistit, aby nenakazili své rodiče a prarodiče.

O situaci v Británii psal deník Guardian ve vydání ze 7. září 2020, na stranách 1 a 6.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.