Eurozóna zaznamenala lepší kvartální výsledky, než předpokládala. Přesto jde o rekordy

Ukazatele jako HDP, výdaje domácností nebo zaměstnanost zaznamenaly rekordně špatné výkony.

V druhém kvartále letošního roku ekonomika eurozóny poklesla o něco méně, než se čekalo. Přesto se jedná o nejhorší propad za existenci eurozóny, který je důsledkem snížení spotřeby způsobené pandemickými restrikcemi.

Podle nových údajů Eurostatu se hrubý domácí produkt propadl o 11,8 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím a o 14,7 % ve srovnání s předchozím rokem. Původní odhady pro tato dvě období počítaly s 12,1 % a 15,0 %. Hospodářské snížení v období duben až červen letošního roku je nejhorší od roku 1995, kdy se data začala sbírat.

V prvním čtvrtletí roku 2020 se pokles rovnal 3,7 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím a 3,2 % v meziročním srovnání.

V druhém čtvrtletí zaznamenaly nejhorší propad hospodářství Španělsko, Řecko, Portugalsko a Francie.

Největší negativní vliv měly výdaje domácností, které se snížily o 6,6 %, snížení v oblasti tvorby hrubého fixního kapitálu činilo 3,8 %. Čistý obchod, vládní výdaje a další měly na ekonomický růst také negativní dopad. Eurostat určil snížení zaměstnanosti za druhé čtvrtletí na 2,9 %. Je to rovněž nejhorší pokles od roku 1995. Další informace najdete zde.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.