Čínské exporty v srpnu mohutně rostly. Předčily očekávání

Zvýšil se také podíl Číny na globálním trhu vývozů, a to rekordně. Rekord také hlásí obchodní přebytek Číny s USA.

Vývozy z Číny během srpna vyrostly o 9,5 % v dolarech. Jedná se o nejvyšší nárůst za celý letošní rok s ohledem na měsíce a o číslo, které převýšilo očekávání. Odhady hovořily o tom, že exporty za srpen porostou o 7,5 %.

Toto navýšení exportů z Číny ukazuje na dominantní roli této země v globálním obchodě. Naznačuje také postupné oživování po pandemii.  Růst vývozů lze sledovat v době posledních tří měsíců, což zvyšuje naděje ohledně celkového oživení v mezinárodním obchodě, který značně poškodila pandemie.

Data jsou pozorně sledována jako signály oživení globální poptávky. Ekonomové si všímají specifických faktorů, které přispěly k expertům z Číny. Jedná se především o vývozy elektroniky a také vývozy zdravotnického materiálu.

V případě například Jižní Koreji k takovému růstu vývozu nedošlo. Jihokorejské exporty se už šestým měsícem v řadě propadají.

Podle dalších odhadů tvořil za poslední tři měsíce čínský podíl na globálním trhu exportů v průměru jde o 17,2 % v druhém čtvrtletí letošního roku. Jedná se o rekordní podíl Číny. V roce 2019 činil čínský podíl na globálním trhu pro vývozy jen 13,9 %. Obchodní přebytek Číny se Spojenými státy v srpnu rostl, na 34, 2 miliardy dolarů, což je nejvíc od listopadu roku 2018. Čínské dovozy se v srpnu snížily o 2,1 % v dolarech.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.