Medveděv navrhuje zavést v Rusku nepodmíněný základní příjem

Ruský expremiér chce začít debatu o zavedení NZP v Rusku s odkazem na sociální dopady pandemie koronaviru.

Předseda strany Jednotné Rusko a bývalý premiér Dmitrij Medveděv navrhuje, aby se v Rusku zvážilo zavedení nepodmíněného základního přijmu. Medveděv odkazuje k některým modelům v jiných zemích a argumentuje pandemií koronaviru jako konkrétním důvodem pro zavedení takového příspěvku.

Medveděv navrhuje, aby se nápad začal diskutovat ve vládě a také s odbory. S podobným nápadem vystoupil také předseda ekonomického výboru Rady federace, druhé komory ruského parlamentu, Andrej Kutěpov. Senátor je toho názoru, že ani doplňující platby na děti v rodinách lidí bez práce nedokázaly kompenzovat propad příjmů domácností v kontextu současné pandemie.

Medveděv uvedl podobný argument, když řekl, že pandemie koronaviru ukázala význam neustálé podpory lidí v nesnadných ekonomických podmínkách – a že taková podpora dovede udržet sociální stabilitu. Bývalý premiér zároveň ale zdůraznil nutnost zhodnotit nepodmíněný základní příjem z hlediska ekonomického i finančního. Zdá se však, že Medveděv nepochybuje o tom, že možnost zavedení NZP v Rusku existuje. Expremiér hovořil o modelech NZP v některých zemích.

V současnosti experimentuje s NZP Německo. V rámci tohoto testování dostává 120 lidí celkem 1200 euro měsíčně. Dalších 140 lidí v rámci experimentu takovou podporu nedostává. Obě skupiny budou pravidelně odpovídat na výzkumné otázky. V některých případech budou lidem odebírány i vzorky vlasů k analýze.

Švýcarsko s NZP experimentovalo před časem také, ale v tomto případě byl projekt neúspěšný. NZP pak odmítla nikoliv vláda země, ale její občané. Problém spočíval v tom, že výdaje na takový program by přišly na 208 miliard švýcarských franků a občané považovali za nespravedlivé, že by dostávali peníze jen za to, „že jsou“ a další lidé by museli pracovat a platit další daně.

Finský experiment s NZP sice ukázal, že lidí jsou šťastnější, pokud mají tento typ příjmu, ale NZP nevedl ke změně zaměstnanosti. Nepotvrdilo se, že NZP pomůže příjemci mít dost času na to, aby si našel novou práci.

Ruský expremiér Medveděv nevysvětlil, odkud by se vzaly peníze na NZP v ruském případě. Senátor Kutěpov byl konkrétnější: první peníze na NZP by měl poskytnout rezervní Fond národního blahobytu. Podle novin Gazeta.ru ale nemá smysl předpokládat, že by vláda byla ochotna využít peníze právě z tohoto fondu. Podle předsedy rozpočtového výboru Státní Dumy Andreje Makarova by vyplácení sociálních plateb z Fondu ve skutečnosti znamenalo závislost lidí na velmi nejistých světových cenách plynu a ropy, protože Fond čerpá svoje zdroje přesně odsud.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.