Johnsonova vláda šokovala EU návrhem zákona. Jde o Severní Irsko

Návrh britského Zákona o vnitřním trhu jde proti irskému protokolu dohod a Dohodě o vystoupení z EU.

Vláda Borise Johnsona se dostala do otevřeného střetu s Evropskou unií. Důvodem je návrh nového britského zákona o vnitřním trhu, který představuje porušení Dohody o vystoupení z EU.

Navržený zákon říká, že mezi Severním Irskem a ostatními součástmi britské unie nebudou nové kontroly zboží. Britským ministrům také zákon dává pravomoci k tomu, aby upravili nebo neuplatňovali pravidla, která se týkají pohybu zboží po 1. lednu 2021, kdy Velká Británie opustí jednotný trh.

Oba články navrženého zákona porušují irský protokolu, který garantoval, že se celní kontroly mezi Severním Irskem a Irskou republikou nevrátí. Tím, že nový zákon o vnitřním trhu opakovaně používá slovní spojení „bez ohledu na to“, odsouvá dosažené v rámci jednání o Brexitu mimo hru. S možností anulovat Dohodu o vystoupení z EU počítá zákon také v případě státní podpory.

Aktuálně, od úterka do pátku, probíhají další jednání hlavních vyjednavačů  Velké Británie a Evropské unie, která hledají model budoucích obchodních vztahů Británie a bloku. Do Londýna ve čtvrtek zamířil také eurokomisař Maroš Ševčovič, který zde má jednat v rámci Společného výboru Velké Británie a EU pro Severní Irsko. Tématem měl být právě obsah nového zákona.

Irsko na nový zákon reagovalo s tím, že základem pro „odpovídající“ vztahy je absence překvapení. Irský premiér Micheál Martin doslova řekl, že vtahovat do hry zpátky Severní Irsko je „extrémně rozdělující a nebezpečné“.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila britský krok za porušení mezinárodního práva a podrytí důvěry.

Návrh zákona byl překvapením i pro mnohé ve Velké Británii. V daný moment pozorovatelé míní, že se jedná o taktiku Borise Johnsona získat od EU ústupky v otázce státní podpory a rybolovu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.