Prozatímní bolivijská vláda zneužívá justici, tvrdí HRW

Human Rights Watch míní, že obvinění exprezidenta z terorismu v případě nepokojů, které v Bolívii proběhly v listopadu minulého roku, vypadají, že jsou „politicky motivována“.

Podle zprávy Human Rights Watch (HRW) zneužívá prozatímní bolivijská vláda prezidentky Jeanine Áñezové justiční systém k persekuci bývalého prezidenta země, Evo Moralese.

Human Right Watch je toho mínění, že obvinění exprezidenta z terorismu v případě nepokojů, které v Bolívii proběhly v listopadu minulého roku, vypadají, že jsou „politicky motivována“. Obvinění jsou spojena s jediným telefonním hovorem, který se konal několik dnů před tím, než Morales opustil zemi. V hovoru Morales vyzval, aby jeho podporovatelé „bojovali“ proti prozatímní vládě. Trest odnětí svobody na dvacet let označila lidskoprávní organizace za naprosto disproporční.

Obvinění z terorismu čelí také bývalé právničce exprezidenta Moralese, a to na základě telefonátu, který s ním měla.

Organizace Human Rights Watch vedla rozhovory se současných ministrem spravedlnosti i s ombudsmankou. Mohla také nahlédnout do tisíců soudních dokumentů, které se mají týkat celkem 21 případů a více než sta podporovatelů a členů vlády bývalého prezidenta. K obviněním patří terorismus, pobuřování, členství v kriminální organizaci anebo neplnění povinností. Human Rights Watch došla k názoru, že exprezident také využíval justiční systém proti svým oponentům během 13 let v úřadě. Ovšem prozatímní vláda se podle organizace s touto praxí nerozešla.

Bolívie se 18. října chystá na prezidentské volby v kontextu značného napětí, které nová zpráva Human Rights Watch zřejmě nesníží.

Psali jsme:

Morales nesmí kandidovat

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.