Indie a Čína se v Moskvě dohodly na uklidnění situace na společných hranicích

V pátečním prohlášení konstatovali indický i čínský ministr zahraničí, že současná situace na hranici mezi Indií a Čínou není v zájmu ani jedné strany.

Ministři zahraničí Indie a Číny se dohodli, že jejich vojáci by měli uvolnit napjatý pohraniční pat, udržovat náležitý odstup a zmírnit napětí v ladakhské oblasti studené pouště, kde došlo v červnu k nejsmrtelnějším střetům obou zemí za desetiletí.

Indický ministr S. Jaishankar a čínský ministr Wang I jednali v ruském hlavním městě během čtvrteční noci. Ve společném pátečním prohlášení šéfdiplomaté konstatovali, že současná situace na hranici mezi Indií a Čínou není v zájmu ani jedné strany.

Během uplynulého týdne se oba sousedé navzájem obviňovali z porušení územní suverenity. Poprvé za 45 let také došlo na střelbu.

Ministři nespecifikovali přesný harmonogram pro ukončení napětí na hranici, kde jsou nyní desítky tisíc vojáků. Nicméně se dohodli na tom, že obě strany budou respektovat všechny existujících dohody a protokoly, které se týkají hranice Číny a Indie, budou dodržovat mír a klid na hranici a vyhýbat se eskalaci. Hranice mezi Indií a Čínou je dlouhá 3500 km a obě země o její podobu vedou dlouhodobé územní spory.

Ministři zahraničí obou zemí se sešli v Moskvě na jednání šéfdiplomatů Šanghajské organizace pro spolupráci, které jsou členy vedle Ruska, Pákistánu, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.