Západ USA ničí požáry. Trump i Biden se tématu v kampani vyhýbají

Volby v USA: Proč je mluvit o požárech a dalších katastrofách pro oba problém?

Historické požáry zuří na západě Spojených států ještě před tím, co vědci označují za typický vrchol sezóny požárů. Hurikán Laura minulý měsíc zdevastoval části pobřeží Mexického zálivu, zatímco části Iowy se zotavují z derecha, které na Středozápad přineslo větry síly hurikánu.

Milióny Američanů se díky těmto katastrofám ocitají v problémech, ale mají sotva nějaký dopad na probíhající prezidentskou kampaň, všímá si článek agentury Associated Press.

Pro prezidenta Donalda Trumpa je to další výzva, hned po nezaměstnanosti, pandemii a sociálních nepokojích. Když Trump kalifornské požáry zmíní, je to většinou v duchu, který představuje kritiku demokratického vedení federálního státu. Naopak pro Joe Bidena jsou požáry připomínkou toho, že nepřijímá některé z nejliberálnějších prvků Zeleného nového údělu, který představuje rozsáhlý plán pro boj s klimatickou kampaní. Mluvit o požárech a dalších katastrofách je pro oba kandidáty zdrojem jejich vlastní zranitelnosti.

„Není žádným překvapením, že Trump nemluví o tom, že Amerika pod jeho dohledem je doslova v plamenech, ale proč mlčí Biden,“ ptá se politický stratég Rebbeca Katzová, která pracovala s demokratickými kandidáty v Kongresu na přípravě katastrofických opatření. Podle Katzové je pro demokraty politickým „zanedbáním povinné péče“ skutečnost, že nespojují situaci na západním pobřeží USA s Trumpovým selháním v oblasti změny klimatu.

Bidenova reakce na požáry je zvláště pozoruhodná, protože kandidátkou na viceprezidenta USA je senátorka za Kalifornii Kamala Harrisová. Mluvčí Harrisové médiím sdělila, že Harrisová i Biden „pečlivě sledují“ požáry a „zdůrazňují“ naléhavou potřebu řešení klimatické krize. Biden pak tweetoval, že změna klimatu už nastala a že každodenně sledujeme její účinky. „Musíme dostat prezidenta Trumpa z Bílého domu a přistupovat k této krizi jako k existenční hrozbě,“ psal doslova Biden.

Joe Biden nepřijal Zelený nový úděl jako celek. Slíbil vytvoření zelených pracovních mést a snížení emisí uhlíku v USA jakou součást plánu obnovy a oživení amerického hospodářství. Aktivisté ale nepovažují Bidenovu zelenou politiku za dostatečně ambiciózní.

Prezident Trump si ve čtvrtek telefonoval s kalifornským guvernérem Gavinem Newsomem a vyjádřil soustrast v souvislosti se ztrátami lidských životů při zdejších požárech. Zopakoval také plnou podporu administrativy pro Kalifornii, zaznělo z Bílého domu. V minulosti ale Trump kritizoval reakci státu Kalifornie na požáry, a dokonce hrozil zastavením finanční pomoci.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.