Vměšování a porušení mezinárodního práva, kritizují běloruští poslanci Litvu

Horní komora běloruského parlamentu se ohradila proti litevskému uznání Tichanovské za lídra Běloruska.

Prezidium horní komory běloruského parlamentu Rady republiky kritizovalo rezoluci litevského parlamentu. Litevský Sejm 10. září uznal Světlanu Tichanovskou za lídra Běloruska, což podle vyjádření běloruské horní komory neodpovídá dobrým sousedským vztahům.

„Přijetím tohoto dokumentu se litevští poslanci hrubě vměšují do vnitřních věcí Běloruska a otevřeně projevují despekt k suverénnímu právu běloruského lidu samostatně zvolit vedení a určit směr rozvoje své země,“ cituje státní agentura Belta z vyjádření. Podobné kroky podle běloruských senátorů narušují mezinárodní právo.

Agentura Belta o konkrétním obsahu kritizované litevské rezoluce neinformovala, věnovala se pouze uznání Tichanovské. Agentura Reuters k tomu napsala, že horní komora běloruského parlamentu označila litevský krok za porušení mezinárodního práva a zmiňuje uznání Tichonovské.

Ilustrační foto: Autor – http://president.gov.by/

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.