Turistický a cestovní průmysl v EU žádá konec národních karantén

Místo národních karantén mají platit koordinovaná omezení a testování vzhledem k tomu, že se koronavirus už v regionu komunitně rozšířil.

Kapitáni evropského turistického a cestovního průmyslu apelují na Evropskou komisi, aby zatlačila na národní vlády za účelem skončení karanténních opatření. Namísto toho se mají přijmout koordinovaná omezení a testování.

Chaotická situace vyžaduje podle seskupení celkem 20 průmyslových skupin, včetně letecké organizace IATA, osobní zásah. Tak to stojí v jejich dopise adresovaném šéfce Komise Ursule von der Leyenové.

Poslední data ukazují na dvojí propad v letecké dopravě. Počet cestujících je o 73 % menší za poslední dva týdny v září, v srpnu se jednalo o celkem 63% propad.

Evropská exekutiva v září navrhla společný semafor, který by měl koordinovat cestování omezení mezi zeměmi Evropské unie a nahradit dosavadní „záplatový“ systém pravidel a karanténních režimů po celé EU.

Nicméně s tím, jak případy nemoci rostou, se vlády zdráhají opustit drastičtější omezení a karantény, které turistický a cestovní průmysl kritizuje jako disproporční ve vztahu k rizikům cestovní v regionu, kde je komunitní šíření nemoci už rozšířeno.

Dopis adresovaný Evropské komisi je podepsán organizacemi, které představují celkem více než 5 tisíc společností a miliony pracovníků v sektoru jako jsou letecká doprava, hotely nebo turistické kanceláře, kempy či restaurace (a jejich dodavatelské řetězce). Dopis chce, aby se problém stal prioritou a odkazuje na to, že 10 % ekonomického výkonu EU tvoří turismus a že zaměstnává 12 % pracovní síly v EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.