Severní proud 2: Sahra Wagenknechtová varuje před „pokrytectvím“

V souvislosti s úvahami o zastavení projektu Severní proud 2, varuje německá politička Sahra Wagenknechtová před „pokrytectvím“ a poskytuje drastické příklady.

Měly by být po útoku na kremelského kritika Alexeje Navalného přijaty přísné sankce proti Rusku – včetně zastavení plynovodu Severní proud 2? Volá po tom stále více politiků v Berlíně, ne tak Sahra Wagenknechtová.

Bývalá předsedkyně levicové frakce ve Spolkovém sněmu Sahra Wagenknechtová v reakci na otázky redakčního týmu Neue Osnabrücker Zeitung uvedla, že kdokoli, kdo s odkazem na Navalného volá po ukončení plynovodu Severní proud 2, bude muset podle stejných kritérií posoudit všechny ostatní dodavatele surovin v Německu a požadovat důsledky. „Všechno ostatní je pokrytectví.“

Wagenknechtová zdůraznila, že otrava opozičního politika neurotoxinem novičok je hrozný zločin. „Ale i když by za to měl být odpovědný Kreml, o čemž zatím neexistují žádné důkazy (pozn. red.: článek vyšel 6.9.2020), není to o nic ohavnější než setnout nebo ubičovat odpůrce k smrti, jak je běžné v Saúdské Arábii, odkud získáváme ropu. Není to o nic ohavnější než roztrhání nevinných civilistů pomocí dronů, jako to USA, které nám dodávají svůj plyn získaný frakováním, udělaly ve více než tisíci případech.

„V Berlíně stále více politiků volá po zastavení stavebních prací na plynovodu, nebo o tom otevřeně uvažuje, a to nejen zástupci Unie a Zelených, ale také spolkový ministr zahraničí Heiko Maas (SPD). „V každém případě nedoufám, že nás Rusové donutí změnit postoj k Severnímu proudu 2,“ řekl Maas novinám Bild am Sonntag.

Maas však rovněž připustil, že zastavení téměř dokončeného plynovodu by také poškodilo německé a evropské společnosti: „Každý, kdo to požaduje, si musí být vědom důsledků. Do projektu Severní proud 2 je zapojeno více než 100 společností z 12 evropských zemí, přibližně polovina z nich z Německa.“

Na svojí webové stránce Wagenknechtová 18.9.2020 k tématu uvedla:

“Do dokončení z 1230 kilometrů dlouhého plynovodu Severní proud 2 chybí pouze desetina, výstavba spolykala mnoho miliard eur. Nyní jsou práce zastaveny, USA ohrožují zúčastněné společnosti a jejich zaměstnance brutálními sankcemi, které jsou samozřejmě v rozporu s mezinárodním právem.

Od útoku na ruského opozičního politika Alexeje Navalného se požadavky odpůrců plynovodu také v Německu staly hlasitějšími. Nyní je třeba prokázat „tvrdost“ vůči Putinovi a zastat se „lidských práv“.

Pokus o vraždu je zločin, o tom není pochyb. Kdy se spolková vláda starala o lidská práva, pokud jde o dovoz surovin? Jsou snad oběti amerických dronů méně důležité než pan Navalný? Táže se dále ve svém článku Wagenknechtová.

Když země pronásleduje opoziční aktivisty, kteří odhalují korupci a státní zločiny, je to nepochybně špatná věc. Ale zatímco se z Navalného stává hrdina, informátor Julian Assange je uvězněn jako zločinec a musí snášet podmínky, které lékaři popisují jako psychologické mučení, což vede k obavám o jeho život. Po vydání do USA mu hrozí 175 let vězení.

A vůbec: USA – náš „spojenec“? Co jsou to za spojence, kteří na nás uvalují sankce, vedou obchodní válku a vyhrožují německým politikům, společnostem a jejich zaměstnancům, jen proto, aby získali trh pro svůj vlastní, dražší a špinavější frakovaný plyn. Pokud máte takové přátele, nepotřebujete nepřátele.”

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor –  © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83929877

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.