Běloruské ambice Polska padly za oběť špatným vztahům s EU

Polsko nedovedlo zformulovat evropskou odpověď na události v Bělorusku kvůli špatné reputaci. Vliv země je nejslabší od roku 2004.

Polsko se dál angažuje v politické krizi v Bělorusku. 26. září se má ve Varšavě konat velký koncert na podporu Běloruska, jde o jednu z řady akcí polské vlády v rámci celé série pod názvem „Solidarita s Běloruskem“, napsaly noviny Financial Times (21/09/2020, str. 2)

Přesto se podle pozorovatelů polské mezinárodněpolitické komunity nedaří vládě zakrýt smutnou skutečnost: vliv Polska už není tím, čím býval. V době protestů na Ukrajině v roce 2014 hrála polská středopravá vláda podle Financial Times „prominentní“ roli při formulování evropské odpovědi na ukrajinské události. Nyní si svoji daň vybrala politika konzervativní strany Práva a spravedlnosti, která je u moci od roku 2015.

Místo Polska se klíčovým regionálním hlasem v běloruské otázce stala mnohem menší Litva. Podle mínění polského politologa Piotra Burase má sice polská vláda dobré úmysly, ale její „špatné vztahy s evropskými hráči“ vedou k tomu, že je neefektivní, a to nejenom ve vztahu k Bělorusku.

Polské vlády vedly vůči Bělorusku kontinuálně podivnou dvojí politiku. Polsko na jednu stranu podporovalo opozici, ale zároveň si uvědomovalo, že Alexandr Lukašenko hraje podstatnou úlohu pro vyrovnání ruských ambicí. Tato kalkulace se ale změnila v srpnu v souvislosti s nynějšími protesty. Polsko se stalo hlasitým podporovatelem protestujících v Bělorusku a v podpoře opozice, jak řekl sám premiér země Mateusz Morawiecki na tiskové konferenci se Světlanou Tichanovskou.

Vedle toho v souvislosti s Polskem panují také obavy z toho, že by země, která podle mnoha kritiků odchází od liberální demokracie, mohla hrát v Bělorusku roli důvěryhodného propagátora demokracie a lidských práv. Podle Burase vypadá situace Polska takto: mělo by prosazovat západní hodnoty, i když je jeho vláda konzistentně narušuje doma. Bývalý polský velvyslanec v EU, Marek Grela byl o dost ostřejší, když řekl, že Polsko dosáhlo nejnižšího bodu vlivu v EU od roku 2004. „Naše zahraničí politika je kompletně podřízena té domácí. EU se považuje jen na automat na hotové peníze, bez recipročních závazků.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Fotografie od uživatele Anthony Beck ze služby Pexels

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.