Turecko a Řecko připraveny k obnovení dialogu, řekl Erdogan

Turecký prezident také doufá v novou, pozitivní dynamiku vztahů mezi Tureckem a EU.

Turecko a Řecko prohlásily, že jsou připraveny k obnovení rozhovorů, které se mají týkat geologických průzkumů v územně sporných oblastech východního Středomoří a Egejského moře. Sdělil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po telefonátu mezi tureckou, německou a unijní stranou.

Turecký prezident řekl, že by měl být udržován dialog s recipročními kroky. Dále vyslovil naději, že summit EU, který se má konat v nejbližších dnech, přinese novou dynamiku do vztahů mezi Tureckem a Evropskou unií, modernizaci celní unie, bezvízové cestování a migraci, což by podle něj pomohlo vztahy pozitivně naladit.

Členské země NATO, Turecko a Řecko, vedou dlouhodobější spory o geologický průzkum, které v posledních měsících eskalovaly a zvyšovaly napětí v celé oblasti východního Středomoří.

Některé země Evropské unie volaly kvůli tureckým krokům po sankcích EU vůči Turecku. V rámci celé EU ale ve vztahu k této otázce nepanovala shoda.

Psali jsme:

Analytika:

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.