Borell: EU není charita a Ukrajina se musí reformovat

Evropský šéfdiplomat zdůraznil nutnost reforem v oblasti právního státu a boje proti korupci jako podmínky pro podporu. Za posledních 6 let EU poskytla zemi 14 miliard eur.

Evropská unie bude i nadále podporovat Ukrajinu, nicméně s touto podporou se pojí „akutní potřeba posílit právní stát a rozvinout boj s korupcí“, napsal evropský šéfdiplomat Josep Borrell Fontelles.

V uplynulých šesti letech poskytla EU Ukrajině bezprecedentních 14 miliard euro podpory. Vedle revoluce a války na východě země byla Ukrajina také postižena pandemií korovonaviru. Hospodářství Ukrajiny pokleslo o 11,4 % HDP. Podle Borella Fontellese ale nejsou všechny těžkosti Ukrajiny spojené s koronavirem.

Přes počáteční rychlost reforem rostou v ukrajinské občanské společnosti a mezi mezinárodními partnery země obavy z toho, že vládnoucí většina prezidenta Volodymyra Zelenského ztratila ochotu tlačit na restart zkorumpovaného justičního systému a protikorupčních orgánů.

„První měsíce byly charakteristické turbo-režimem, kdy parlament rychle přijímal všechny stagnující reformy. Nicméně podle řady pozorovatelů se v poslední době cesta k reformám zpomalila, a to včetně realizace závazků plynoucích z Asociační dohody (s EU)“, napsal Borell Fontelles na svém blogu před chystanou návštěvou na Ukrajině.

„Jak jsem řekl prezidentovi (Ukrajiny), Evropská unie není charita nebo automat na peníze: nejlepší způsob podpory Ukrajiny je pomoc s reformami země. Ale jenom Ukrajinci sami mohou tyto reformy realizovat.“  Borell Fontelles si konkrétně stěžoval na nedostatečný pokrok v případu PrivatBanky oligarchy Ihora Kolomojského (který je považován za podporovatele Zelenského – pozd.red.). Banka přišla o celkem 5,6 miliard dolarů kvůli praktikám půjček v době, kdy byl Kolomojskij jejím spoluvlastníkem.

Například v červenci podepsala EU s Ukrajinou dohodu o půjčce v hodnotě 1,2 miliardy euro, která je komplementární s podporou Mezinárodního měnového fondu. Borell Fontelles v této souvislosti nyní prezidentovi Ukrajiny připomenul, že půjčky pro Ukrajinu jsou podmíněny zlepšením právního státu a protikorupčními reformami.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.