Rusko by nemuselo dosáhnout vytýčeného cíle snížení chudoby

Za poslední čtvrtletí úroveň chudoby vyrostla o jeden procentní bod.

Národní cíl dvojnásobného snížení chudoby v Rusku, který má být dosažen v roce 2030, je ohrožen. Uvedla to ve svém zářijovém ekonomickém monitoringu Účetní komora, kterou vede ekonom Alexej Kudrin. Účetní komora představuje instituci podobnou českému Národnímu kontrolnímu úřadu.

„Úroveň chudoby ve druhém čtvrtletí roku 2020 vyrostla na 13,5 % z 12,5 % v prvním čtvrtletí. Vzniklo riziko, že národní cíl snížení chudoby celkem dvakrát do roku 2030 nebude moci být dosažen,“ konstatuje materiál. V dokumentu se dále píše o tom, že cílem této politiky by neměl být návrat k předkrizovým ukazatelům chudoby, ale přechod na trajektorii sebevědomého snižování.

V případě, že se ekonomická situace bude rozvíjet dobře, Účetní komora očekává, že by na konci roku měla úroveň chudoby zůstat beze změny, v rozsahu 13 až 13,5 %.

Ekonomická krize v roce 2015 vedla k mnohem silnějšímu růstu chudoby v zemi než ta současná. Experti z ruské Vysoké školy ekonomické spočítali, že podpůrné kroky v době platnosti karanténních opatření v Rusku dovedly vykompenzovat asi 50 % z potenciálního přírůstku chudoby v druhém čtvrtletí letošního roku.

Psali jsme:

Unikátní ruská chudoba

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.