Jazzové okénko Jana Schneidera: Damn If I Know, Dobranotsch a Jockey Full Of Bourbon

Nedělní dávku jazzové hudby si pro všechny zájemce připravil Jan Schneider. Nechybí ani dnes!

Tenorsaxofonista Archie Shepp hraje skladbu pianisty Waltera Davise jr. „Damn If I Know“ (sakra, vím já, co to znamená?). Začíná, jak to mám rád, magickou basovou figurou Rona Cartera, jako ostatně vždy nádherně hranou. Ale do toho to Sheppovo zlobení, které tak mohutně připomíná rozverně rozvášněného Vráťu Brabence! Holt veselé časy roku 1968, kde je jim konec – ? Doplním, že na trumpetu hraje Jimmy Owens, trombon Grachan Moncur III. a na bicí Beaver Harris.

Pro veký úspěch ještě jednou The Klezmer Conservatory Band a skladba Dobranotsh. Nerad se opakuji, ale sakra, kdo ví, co to znamená?

Famózní skladatel, kytarista a zpěvák Tom Waits a jeho Jockey Full Of Bourbon. Je mi potěšením uvést jeho spoluhráče: barytonsaxofon Ralph Carney, kytara Marc Ribot, kontrabas Larry Taylor, bicí Stephen Hodges a perkuse Michael Blair. Waitsova hudba je kategorií samou pro sebe, a teď víte proč.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.