Pro Turecko je nadcházející summit EU šancí na reset vzájemných vztahů

Podle Erdoganova mluvčího je odložený summit šancí ke zlepšení vztahů mezi Tureckem a EU. Nicméně Ankara prý nemůže všechnu práci odvést sama.

Turecko vnímá odložený summit Evropské rady jako šanci na „reset“ vztahů mezi Tureckem a blokem, řekl mluvčí tureckého prezidenta agentuře Reuters.

Mezi Tureckem a Řeckem, členskou zemí EU (a NATO), panuje delší dobu napětí kvůli geologickému výzkumu ve sporných vodách východního Středomoří. Problém ve vztazích se zároveň dotýká dalších oblastí, jednak migrace, jednak tureckého angažmá v Libyi a v Sýrii. A konečně se tématizuje i to, co EU vnímá jako vzestup politického autoritářství prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdoganův mluvčí Ibrahim Kalin nyní řekl, že summit, který se bude konat tento týden, chápe turecká strana jako šanci k vyladění vztahů s EU. Podle Kalina se jedná o „důležitou příležitost“, kterou podobně vidí i řada členských zemí EU. Mluvčí dále zdůraznil, že na zlepšení vztahů nemůže pracovat jen Turecko, jde podle něj o vzájemný proces, a pokud Turecko učiní konkrétní kroky, i EU musí naplnit svůj díl odpovědnosti.

Když nyní Ankara souhlasí s obnovením dialogu s Řeckem, nedá se podle evropských diplomatů očekávat, že by na summitu došlo k prosazení sankcí EU proti Turecku. Obě strany se nyní podle Kalina snaží dohodnout na datech a tématech jednání. Vedle problému kontinentálních šelfů a námořního rozhraničení se zaměří i na další témata – ostrovy a vzdušný prostor. Podle Kalina by rozhovory měly proběhnout formou politických konzultací a rozhovorů mezi vojenskými představiteli obou zemí, očekává se, že jejich dopad na řešení současných sporů bude pozitivní.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.