Maďarsko a Polsko se brání „dvojím standardům“ EU a založí společný ústav

Nová instituce by měla z právního hlediska hodnotit stav právního státu v celé EU.

Maďarsko a Polsko založí ústav, který by se měl zabývat otázkami právního státu v členských zemích Evropské unie. Má přispět k tomu, aby se pomocí obvinění z narušování právního státu nedělali z obou zemí hlupáci, řekl maďarský ministr zahraničí.

Po jednání ministrů zahraničí Polska a Maďarska Zbigniewa Raua a Petera Szijjartoa zaznělo, že očekávaná zpráva EU o stavu právního státu v obou zemích je spíše politickým prohlášením než podloženým zhodnocením.

„Cílem ústavu pro právní srovnávání je, že z nás nebudou dělat hlupáky,“ řekl Szijjarto s tím, že obě země mají dost toho, jak si z nich západoevropští politici dělají boxovací pytle.

Ústav by se tak měl zabývat dodržováním principů právního státu po celé EU a měl by se vyhnout „dvojím standardům“, které se týkají Polska a Maďarska, dodal Szijjarto dále. Jeho polský kolega Zbigniew Rau k tomu dodal, že nový ústav bude podporovat debatu a transparentnost v EU. „Právní debata nemůže být nahrazena debatou politickou,“ řekl Rau dále.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.